zaterdag 28 december 2019

Minister Parmessar informeert seabob garnalen visserijsector over Vessel Monitoring System

(Bron foto: LVV)
VMS moet voor ordening zorgen in de illegaliteit en controle op vaartuigen die buiten hun zone vissen


Minister Parmessar van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gisteren, vrijdag 27 december 2019, vertegenwoordigers uit de seabob garnalen visserijsector geïnformeerd over te nemen stappen met betrekking tot het Vessel Monitoring System, VMS-systeem, en andere maatregelen in het tegengaan van Illegale Ongereguleerde en Ongerapporteerde visserij (IOO - IUU, Illegal, unreported, and unregulated). Dit systeem moet voor ordening zorgen in de illegaliteit en de controle op vaartuigen die buiten hun zone gaan vissen, aldus het ministerie. 

De bewindsman wil boothouders tegemoetkomen door mogelijkheden te creëren, zodat zij alsnog kunnen voldoen hieraan. De vertegenwoordigers waren zeer ingenomen met de briefing van de minister en kijken uit naar het vervolggesprek met de andere relevante actoren.

De minister werd tijdens dit gesprek ook geïnformeerd, dat er binnenkort een audit zal plaatsvinden om verder gecertificeerd te worden. De commissie is voor maandag uitgenodigd om samen met de overige partners aan tafel te zitten. De Seabob commissie bestaat uit leden van het ministerie van LVV, Heiploeg Suriname NV, Sail, Artisanale visserij, Namoona en de Kustwacht.

De Seabob garnaal neemt nu op de internationale markt de eerste plaats in en is de meest gevraagde garnalen soort. De seabob garnalensector levert ook een behoorlijke bijdrage aan de economie van het land en biedt meer dan 1.000 arbeidsplaatsen. Er zijn meer dan 20 boten die een werkgebied van groter dan 12 mijl op zee hebben.

LVV heeft als doel de visserijsector duurzaam te ontwikkelen, de garnalenvangst is onderdeel hiervan. De visserij en met name de garnalen sector heeft potentie om te worden uitgebreid. Dit zal zorgen voor een toename van inkomsten en werkgelegenheid. De uitdagingen in deze sector onder andere de illegaliteit, wordt ook ter hand genomen om de duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen.

Minister Parmessar heeft reeds met de Internationale Maritieme Organisatie, IMO, gesprekken gevoerd hieromtrent. De IMO heeft toegezegd een evaluatiestudie uit te voeren, op basis waarvan acties zullen worden opgesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten