donderdag 28 november 2019

Tweede Junioren Diplomaten Opleiding van start gegaan

(Bron foto: NII)
Van 184 aangemelde kandidaten resteert na selectie- procedure groep van 46


Het Nationaal Informatie Instituut, NII, bericht woensdag 27 november 2019, dat de tweede Junioren Diplomaten Opleiding van start is gegaan. Op vrijdag 22 november startte het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI) van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) met de opleiding, voor een groep van 46 studenten. 

De opleiding ging van start met een openingstoespraak van ambassadeur Henry Mac Donald, decaan van de opleiding. Hij hield de groep studenten voor hoe de opleiding eruit zal zien en welke vakken zullen worden verzorgd.

Commerciële diplomatie (Commercial Diplomacy) is een van de nieuwe vakken. Dit vak is volgens de ambassadeur specifiek erbij gehaald, vanwege het feit dat Suriname nadrukkelijker een exporterend land moet worden. Naast goud, hout en landbouwproducten zal het accent ook gelegd worden op ecotoerisme. In dit kader heeft de ambassadeur ook gesproken over beweging die op gang komt om de Guyana’s als een groot toeristisch product te verkopen.

Verder richtte hij zich op de onderwerpen olie en gas en wees hij op het belang om nu na te denken over de olie-industrie. In dit kader verwees de ambassadeur naar de olievoorraad van 15 miljard barrels in het Guyana-Suriname oliebassin. Er is reeds bevestigd, dat in Guyana zich ongeveer 6-7 miljard vaten bevinden en de hoop is erop gevestigd dat de rest aan de Surinaamse kant ligt.

Naast Commercial Diplomacy is e-governance ook een nieuw vak. Ambassadeur Mac Donald legde uit, dat de nieuwe diplomaten social media niet uit de weg moeten gaan, maar zich ook op dit stuk moet profileren. Andere vakken zijn Ethics, Morality en Border Diplomacy.

In eerste instantie hadden 184 kandidaten zich opgegeven voor de opleiding. Na een selectieprocedure werd de groep teruggebracht tot 46. De selectiecommissie heeft ruim twee maanden nodig gehad om de mensen die het meest voor de opleiding in aanmerking kwamen, te identificeren.

Ambassadeur Mac Donald noemt het een uitstekende ontwikkeling dat veel jongeren aan de opleiding deelnemen. Ook minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onderstreepte dit. Ambassadeur Mac Donald zei, dat er op het ministerie een grote kloof is tussen diplomaten die boven of dichtbij de 70 jaar zijn en de groep die 50 jaar of jonger is. 'Het is goed om een kweekvijver te creëren waarbij er goede, enthousiaste en talentvolle diplomaten ontwikkeld kunnen worden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten