donderdag 28 november 2019

Centrale Bank-governor Van Trikt: 'We schrijven nu al geschiedenis'

'Wij focussen op taak als Centrale Bank om koersen en inflatie stabiel te houden'


De leiding van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hoopt als eerste in de geschiedenis van Suriname de koersen en inflatie stabiel te houden vóór en na de algemene verkiezingen. 'We schrijven nu al geschiedenis', beweert CBvS-governor Robert van Trikt, doelend op de 'stijgende lijn' in Surinames internationale reserves. 

Hij zei woensdag 27 november 2019 in een tête-à-tête met de Ware Tijd op de Jaarbeurs dat het fenomeen van stijgende koersen en inflatie vóór en na de verkiezingen te maken heeft met dalende valutareserves en een toename van SRD's in omloop.

'Onze reserves - 580 miljoen Amerikaanse dollar - zijn op dit moment op weg naar zes maanden dekking, dat in lijn zal zijn met internationale normen', aldus Van Trikt.

Een van Surinames belangrijkste natuurlijke rijkdommen, goud, speelt daarbij een belangrijke rol. Het zou volgens Van Trikt 'te gek voor woorden zijn', dat Suriname, als 'top' goudproducerend land onvoldoende reserves in vreemde valuta zou hebben. Door goud op te kopen van de lokale markt en internationaal te verkopen, brengt de Centrale Bank valuta binnen om haar internationale reserves te spekken.

'Wij hebben zeker reeds zestig tot zeventig miljoen US dollar aan goud lokaal opgekocht', vertelt de governor. Het ander voordeel van deze goudopkoop is dat de Centrale Bank overtollige Srd's in omloop afroomt door lokaal goudcertificaten in Srd's te verkopen, die burgers en bedrijven op hun beurt internationaal kunnen verkopen tegen valuta. Het resultaat is volgens hem dat inflatie in toom wordt gehouden.

Van Trikt: 'Ons doel is dat de samenleving haar huidige koopkracht behoudt. Dat zal een historische prestatie zijn', zegt hij, doelend op het feit dat het een verkiezingsjaar is. De governor weigerde in te gaan op de kritiek op wat critici beschouwen als een 'ongezonde leningszucht' bij de overheid. 'Dat is des overheids. Wij focussen op onze taak als Centrale Bank om de koersen en inflatie stabiel te houden om zo de bevolking haar koopkracht te laten behouden', aldus Van Trikt.

Hij beaamde wel dat uitgaven van de overheid direct van invloed kunnen zijn op de 'historische stabiliteit' die de bank wil waarborgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten