donderdag 28 november 2019

Mark Lall, Visserscollectief: 'Drie Kustwachtboten te weinig om hele kuststrook te bewaken'

'De overheid moet investeren in de Kustwacht met goede toerusting'


Surinaamse vissers voelen zich in zekere mate veilig, maar dit gevoel kan worden verhoogd en hiervoor is een bijdrage van zowel de overheid als de vissers nodig. Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, zegt vandaag, donderdag 28 november 2019, in de Ware Tijd dat er sowieso enkele zaken zijn waaraan men zich dient houden als het gaat om de veiligheid. 

'We zijn gebonden aan internationale standaarden en normen. De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) houdt dit in de gaten.' De vissers moeten voorzorgsmaatregelen treffen. In elk geval moeten er voldoende zwemvesten zijn in hun boot en in noodgevallen moet communicatie mogelijk zijn. Lall vindt het belangrijk, dat vissers zelf ook op hun veiligheid letten, zodat de schade beperkt wordt wanneer er zich calamiteiten voordoen. De vissers lopen het risico om beroofd te worden op zee. De overheid, met name de Kustwacht en MAS, moeten erop toezien dat de criminaliteit niet toeneemt.

Lall vindt drie Kustwachtboten te weinig om de hele kuststrook te bewaken. 'Aan land zijn er zoveel politieagenten en politieauto's en dan nog gaat het moeilijk om de criminaliteit in te dammen. Hoe zal het dan zijn op zee met drie boten en slechts enkele manschappen?' Als het aan hem ligt moet de overheid investeren in de Kustwacht met goede toerusting, zodat de vissers het werk beter kunnen doen. Hij zegt dat de autoriteiten naar aanleiding van aanvallen op zee maatregelen hebben getroffen om de veiligheid op te voeren, maar het kan beter.

Lall zegt, dat het Visserijcollectief er nog niet in geslaagd is een verzekeringsmaatschappij te vinden die de vissers wil verzekeren.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft recent speciale aandacht gevraagd voor vissers, omdat zij zoveel gevaar lopen en hun mensenrechten onder sommige omstandigheden worden geschonden. Overheden moeten hiertegen optreden, vindt de FAO.

De vissers worden, voordat ze naar zee gaan, medisch gekeurd. Zij krijgen daarbij een food handlers-certificaat van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, BOG. De voorzitter vindt dit aspect ook belangrijk omdat dit zekerheid geeft voor veilig voedsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten