vrijdag 26 juli 2019

Assemblee neemt Wet Notarisambt 2019 aan

Aantal notarissen wordt geleidelijk opgetrokken van 20 naar 50

Cliënt heeft na ontdekken van een onregelmatigheid drie jaar de tijd om klacht in te dienen


De Nationale Assemblee (DNA) heeft gisteravond de wet Notarisambt 2019 aangenomen met 29 algemene stemmen, 24 van de coalitie en 5 van de oppositie. Met de aanname komt de oude wet uit 1945 te vervallen. Waarnemend DNA-voorzitter Melvin Bouva (NDP), sprak zijn genoegen uit over de nieuwe wet, die volgens hem beter aansluit op de behoefte van de samenleving, de uitoefening van het ambt en die beter past bij de tijd, zo schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 26 juli 2019. 'De wet is er eindelijk door. Hier is hard aan gewerkt en getrokken', aldus Bouva, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 26 juli 2019.

Met de nieuwe wet wordt onder andere het aantal notarissen geleidelijk opgetrokken van 20 naar 50. Ook is de wet opgenomen, dat wanneer een cliënt een onregelmatigheid heeft ontdekt, deze drie jaar de tijd heeft om de klacht in te dienen. Initiatiefneemster Jennifer Geerlings-Simons (NDP): 'Wanneer u als cliënt merkt dat iets fout is gegaan, heeft u drie jaren de tijd om een klacht in te dienen. We kunnen geen open klachtensysteem hebben, zelfs bij het strafrecht hebben wij verjaringstermijnen omdat iets niet gewoon open kan blijven.' Zodra de klacht is ingediend, heeft het tuchtcollege 10 weken de tijd om deze te behandelen.

 

Tijdens de behandeling van de wet werd gediscussieerd over een fonds waaruit de administratieve kosten voor het deponeren van klachten, kunnen worden gefinancierd. Deskundigen hebben voorgesteld om dit fonds uit te breiden. Hieraan moet bij Staatsbesluit vorm aan gegeven worden. 'Wanneer gevallen zich voordoen dat burgers door uitspraak van de tuchtrechter of de civiele rechter, recht hebben op vergoeding en het op geen enkele manier meer te verhalen is op de notaris, moet uit dat fonds een deel van de vergoeding worden uitgekeerd. Dat betekent dat de notarissen zullen moeten bijdragen aan dat fonds omdat het een soort verzekering is', sprak Jennifer Geerlings-Simons. Dit fonds dient als zekerheid voor wanneer iets verkeerd mocht gaan en de basis hiervoor is opgenomen in de wet als een extra artikel.

Commissievoorzitster Rosellie Cotino (NDP) zei, dat met de aanname van de wet er nu een betere wet is die het beroep van notaris regelt en die beter toezicht houdt op het ambt van de notaris. 'Een wet die meer rechtszekerheid biedt aan de burgers. Het is nu heel duidelijk hoe mensen hun klacht kunnen indienen, hoe dat in behandeling genomen wordt en de termijn waarbinnen de klacht behandelt moet worden.'

Krishna Mathoera (VHP) maakte daarbij de opmerkingm dat de regering de procedures en processen over grond en grondkwesties ook inzichtelijk moet maken, zodat de notarissen veel beter daarmee kunnen werken.

'Ik ben blij dat na bijzondere inspanning het is gelukt om niet alleen de twee artikelen die wij bij wijze van nood wilden wijzigen, maar met de hele sector te komen tot een integrale wijziging van de wet', zei Jennifer Geerlings-Simons. 'Ongeacht waar ze zitten om deze wet aan te nemen. Burgers worden in problemen gebracht omdat bepaalde zaken niet geregeld zijn. We hebben met dit ontwerp geprobeerd om de burgerij en de notarissen te beschermen tegen wantoestanden door in de wet een aantal eisen op te nemen of te verscherpen.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten