vrijdag 26 juli 2019

Wereldwijd proest tegen moorden op sociale leiders in Colombia

Protest is steun aan mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleiders



De Vredesbeweging van Colombia zei donderdag dat mensen in meer dan 100 steden wereldwijd vandaag, vrijdag 26 juli 2019, zullen protesteren ter ondersteuning van de mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders van het land. 

In Colombia zei de organisatie, dat het bevestiging heeft ontvangen van 57 steden en dorpen en dat er nog eens 53 protesten over de hele wereld zullen worden gehouden. Athene, Brussel, Buenos Aires, Mexico-Stad, Londen, Madrid, Montevideo, New York, Madrid, Parijs, Rome en Santiago de Chile zijn enkele van de steden van andere landen die aan het initiatief deelnemen.

Het protest wordt georganiseerd door Defendamos la Paz, een beweging van politici, slachtoffers, voormalige strijders, vakbonden en studenten die de vrede in Colombia wil bevorderen en de uitvoering van een vredesakkoord 2016 met voormalige FARC-rebellen (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia).



Met uitzondering van de extreem-rechtse partij van president Ivan Duque, is het protest goedgekeurd door politieke partijen van links naar rechts. Het protest werd op touw gezet na de moord op een gemeenschapsleidster in het noorden van het land, Maria del Pilar Hurtado, die een golf van verontwaardiging veroorzaakte over de aanhoudende massamoord op mensenrechtenverdedigers en gemeenschapsleiders.

Volgens het kantoor van de Ombudsman, dat de mars actief promoot, werden bijna 200 sociale leiders vermoord tussen maart vorig jaar en mei dit jaar. Meer dan 1.300 mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleiders ontvingen het afgelopen jaar doodsbedreigingen, vertelde Ombudsman Carlos Negret eerder deze week tegen RCN Radio.

Onafhankelijke denktanks hebben sinds 2016 meer dan 700 moorden op mensenrechtenactivisten en gemeenschapsleiders geregistreerd, het jaar dat voormalig president Juan Manuel Santos vrede met de FARC heeft ondertekend.

De moord op leiders en gedemobiliseerde leden van de FARC heeft grote druk uitgeoefend op het vredesproces dat een einde wil maken aan meer dan een halve eeuw gewapend conflict tussen de voormalige guerrillastrijders, paramilitaire groepen en de staat.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/Prensa Latina)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten