woensdag 17 juli 2019

LVV voert bewustwording op in verantwoord gebruik pesticiden in Saramacca

(Bron foto: NII)
Bewustwording van gebruik pesticiden naar samenleving toe topprioriteit minister Parmessar


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) voert de bewustwording op in het verantwoord gebruik van pesticiden in het district Saramacca. De afdeling Bestrijdingsmiddelen van het onderdirectoraat Onderzoek, Afzet en Verwerking heeft in samenwerking met het Onderdirectoraat Landbouw, de afgelopen twee weken infosessies verzorgd. Aan deze sessies namen deel bestuursambtenaren van het districtscommissariaat Saramacca, de afdeling Economische Controle Dienst van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), LVV-medewerkers daar en agrariërs van La Poule, zo schrijft het Nationaal Informatie Instituut, NII, vandaag, woensdag 17 juli 2019.

Onder andere is gesproken over de gevaren van bestrijdingsmiddelen, het beschermen van mens en milieu en de biologische bestrijding. Verder bracht men ook het Integrated Pest Management (IPM) onder de aandacht van de participanten. IPM, ofwel geïntegreerde bestrijding van ziekten en plagen, is een manier om duurzaam landbouw te bedrijven, waarbij gestreefd wordt naar minimale afhankelijkheid van chemische gewasbeschermingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Hierdoor zijn er minder problemen met de aanwezigheid van residuen van pesticiden op voedselproducten en is de kans veel kleiner dat ziekteverwekkers resistent worden tegen pesticiden.

De participanten hebben gevraagd naar intensievere en uitgebreidere vervolgtrainingen. De afdeling Bestrijdingsmiddelen werkt nu aan een trainingsschema om gehoor te geven aan dit verzoek.

Voor morgen en vrijdag 26 juli 2019 zijn al lopende afspraken voor infosessies gepland te Lareco in combinatie met Tijgerkreek en Calcutta, in het district Saramacca. Minister Parmessar van LVV heeft de bewustwording van het gebruik van pesticiden naar de samenleving toe tot zijn topprioriteit gemaakt.

Hij roept de samenleving op waakzaam te zijn en waar nodig aan de bel te trekken. 'We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een gezonde maatschappij', aldus de minister.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten