woensdag 17 juli 2019

Nederlandse trucks vinden tweede leven in Suriname

Surinaamse truck enthousiasteling Twahier Rostamkhan legt trucks vast op foto en video

(Bron foto: Twahier Rostamkhan)

Wie op vakantie is in Suriname moet niet vreemd opkijken wanneer hij in het verkeer links rijdende oude Nederlandse vrachtwagens ziet rijden. Het zijn vooral DAF-trucks, oud, roestig, zwaar en zwart rokend uit de uitlaat. Veelal ook nog eens voorzien van originele belettering van Nederlandse bedrijven.

Bij het zien van de DAF’jes, zal menig Nederlander zich achter de oren krabben en denken: ‘In Nederland zouden ze niet meer op de weg mogen.’ Maar, in Suriname wordt nauwelijks gecontroleerd op de staat van onderhoud van vrachtwagens.

De trucks worden vooral gebruikt voor het vervoer van zeecontainers en boomstammen. Er rijden ook oude Nederlandse bussen en vuilniswagens rond. Allemaal genietend van een tweede leven op veelal slecht begaanbare wegen en uiteindelijk wegroestend ergens in een berm langs een weg, waar ze ten prooi vallen aan overwoekerd groen en ongedierte. Hoeveel truck er rondrijden in Suriname is niet bekend, maar het merendeel is afkomstig uit Nederland.

Iemand die bijzondere interesse heeft voor de Nederlandse trucks in Suriname is Twahier Rostamkhan, een autoriteit op dat gebied. Ontelbare foto’s van Nederlands vrachtverkeer in Suriname zijn door hem geschoten. Veel van zijn foto’s zijn te vinden op zijn Facebookpagina ‘Twahier’s Trucks en Modelbouw’ en op de website van Alex Miedema, freelance bedrijfswagens-journalist. Twahier: ‘Mijn interesse voor Nederlandse trucks, in het bijzonder DAF en GINAF, begon al vanaf mijn jeugdjaren, omdat mijn vader en ooms allemaal DAF-trucks hadden. Ik ben feitelijk opgegroeid tussen DAF-trucks. toch wilde ik na mijn schooljaren de luchtvaartwereld in om piloot te worden. Vanwege de hoge kosten moest ik die droom echter laten varen. Daarom koos ik mijn weg richting mijn andere liefde, trucks. Op dit moment werk ik als parttime chauffeur – meer als freelance chauffeur – , met nog steeds de wens om eigen rijder te worden.’

Lees hier het gehele artikel van vandaag, woensdag 17 juli 2019, in Nieuwsblad Transport.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten