woensdag 17 juli 2019

Bolivia verklaart femicide tot nationale prioriteit

(Bron foto: AP)
Sinds januari hebben autoriteiten 73 femicides geregistreerd


Bolivia, dat een van de hoogste percentages in Zuid-Amerika heeft van moorden op vrouwen vanwege hun geslacht, heeft femicide tot nationale prioriteit verklaard en zal de inspanningen opvoeren om het toenemende geweld aan te pakken, zei een hoge ambtenaar van de overheid dinsdag 16 juli 2019. Sinds januari hebben autoriteiten 73 femicides geregistreerd - het doden van een vrouw door een man vanwege haar geslacht - met het hoogste tol sinds 2013. De moorden bedragen één vrouw die elke twee dagen wordt gedood. 

Een wet uit 2013 definieerde femicide als een specifieke misdaad en voorzag in zwaardere straffen voor veroordeelde daders.

Het nieuwste femicide-slachtoffer was de 26-jarige moeder Mery Vila, vorige week vermoord door haar partner die haar met een hamer op haar hoofd dood sloeg.




Deze week kondigde de regering een 10-punten 'noodplan' aan. Wereldwijd ondervindt een derde van alle vrouwen fysiek of seksueel geweld op een bepaald moment in hun leven, volgens de VN

In Bolivia wordt geweld tegen vrouwen aangedreven door ingesleten machismo-cultuur, dat slachtoffers de schuld geeft en het zelfs goedkeurt. Volgens een enquête van de nationale regering uit 2016, zeiden zeven van de tien vrouwen in Bolivia dat ze een vorm van geweld hadden geleden door een partner.

Een commissie zal ook kijken naar toenemende overheidsuitgaven voor gendergeweld en -preventie, en het succes van verschillende initiatieven evalueren. Andere maatregelen omvatten verplichte opleidingscursussen voor ambtenaren en werknemers in de publieke sector over gendergeweld en preventie. School- en universiteitsdocenten krijgen ook een training over 'het psychologische, seksuele en fysieke geweld' waarmee vrouwen en meisjes worden geconfronteerd. De commissie zal ook overwegen of femicide als een misdaad van mindere menselijkheid moet worden beschouwd.

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied hebben volgens de Verenigde Naties 's werelds hoogste percentages femicide. Ongeveer 15 andere landen in de regio hebben de afgelopen jaren wetten tegen femicide ingevoerd. Slachtoffers van femicides in Bolivia en in de regio sterven vaak door toedoen van huidige of voormalige vriendjes en echtgenoten met een geschiedenis van huiselijk geweld, zeggen experts.

'We geloven dat deze toename (in femicides) gerelateerd is aan een patriarchaal systeem dat de lichamen en het leven van vrouwen toe eigent', zei Violeta Dominguez, hoofd van U.N. Women in Bolivia.

Femicide-zaken in Bolivia blijven vaak ongestraft, waarbij families van slachtoffers worstelen om gerechtigheid. Van de 627 gevallen die sinds 2013 zijn geregistreerd, blijven er 288 open zonder een veroordeling.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft maandag op Twitter gepost 'Het is tijd om straffeloosheid te beëindigen en problemen als samenleving aan te pakken.'


(Suriname Mirror/Reuters/YouTube/Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten