woensdag 17 juli 2019

Suriname bereidt zich voor op bezoek Russische minister van BuZa Sergei Lavrov op 26 en 27 juli

(Bron foto: Twitter)
Lavrov vòòr bezoek aan Suriname op Cuba en bij BRICS-top in Brazilië


De Surinaamse autoriteiten bereiden zich voor op de komst van de Russische minister van Buitenlandse Zaken (BuZa), Sergei Lavrov, die op 26 en 27 juli Suriname bezoekt. Lavrov brengt van 23 tot en met 27 juli een werkbezoek aan Cuba, Brazilië en Suriname. Het bezoek is bevestigd door zowel de Russische woordvoerster Maria Zakharova als de Surinaamse autoriteiten, aldus Starnieuws woensdagmiddag 17 juli 2019.

Wat het doel is van Lavrov's bezoek aan Suriname vermeldt Starnieuws niet. Suriname onderhoudt banden met Rusland. Ongetwijfeld worden de banden verstevigd en zullen weer 'deals' worden gesloten.

Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en Lavrov spraken elkaar begin november 2017 in Moskou over de verdere versterking van de vriendschapsbanden tussen beide landen. De bewindsvrouwe was hoofd van een delegatie die een driedaags bezoek bracht aan de Russische Federatie. De samenwerkingsrelatie gaat terug tot 1975.
Met Lavrov werd tijdens het bezoek van de Surinaamse delegatie de volgende samenwerkingsovereenkomsten getekend:
– Een Memorandum of Understanding tussen beide ministeries inzake wederzijdse technische assistentie en samenwerking;
– De vrijstelling van visa voor houders van diplomatieke en nationale paspoorten;
– Overeenkomsten op het gebied van veiligheid, defensie en de rechterlijke macht;
– Overeenkomsten op het gebied van cultuur, wetenschap en onderwijs.
Eerder had minister Pollack-Beighle een memorandum van samenwerking dat diverse mogelijkheden biedt tot samenwerking bij de opzet van het Surinaamse Diplomateninstituut (SDI), getekend met de president van de Diplomatieke Academie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Russische Federatie, Evgeny Petrovich Bazhanov.

En in september 2018:



De Russische minister brengt een officieel bezoek aan Latijns-Amerika en zal ook deelnemen aan een bijeenkomst van ministers van Buitenlandse Zaken van de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Brazilië op 25 en 26 juli.


Lavrov bezoekt Cuba op 23 en 24 juli, waarna hij naar Brasilia vliegt voor de BRICS-top, om daarna naar Suriname te reizen op 26 juli.

Tijdens de BRICS-vergadering zullen de ministers van Buitenlandse Zaken de strategische politieke, economische en humanitaire samenwerking in de BRICS-landen evalueren en de voorbereidingen bespreken voor de 11e top die zal worden gehouden op 13 en 14 november in Brasilia.

In de komende dagen zijn er veel regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken in de regio voor de NAM (Groep van Niet-Gebonden landen)-vergadering in Venezuela op 20 en 21 juli. De NAM heeft 120 leden, waaronder ook Suriname. Vervolgens wordt de BRICS-vergadering gehouden in Brasilia.

Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat de Indiase autoriteiten aan Suriname hebben gevraagd of de Indiase minister van Buitenlandse Zaken op 23 juli naar Suriname kan komen, omdat hij in de regio zou zijn. Aangezien Rusland het verzoek voor een officieel bezoek eerder had gedaan en Suriname bezig is met de voorbereidingen voor de ontvangst van de Russische ministerieel delegatie op 26 en 27 juli, hebben de Surinaamse autoriteiten aangegeven dat het bezoek van de Indiase functionaris moeilijk in te plannen zou zijn in die periode.

Vorige week nog - op 10 juli - heeft Suriname ook kort de Boliviaanse president Evo Morales, ontvangen. Morales reisde na een aantal bilaterale gesprekken in Suriname door naar Moskou voor een ontmoeting met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Putin.

(Suriname Mirror/Starnieuws/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten