woensdag 17 juli 2019

ELN-rebellen in Colombia isoleren zuidwesten van Colombia van de rest van het land

Guerrilla's herdenken met blokkades 55-jarig bestaan ​​van de groep


ELN-rebellen (Ejército de Liberación Nacional) in Colombia hebben maandag 15 juli 2019 het zuidwesten van Colombia afgesneden van de rest van het land, om het 55-jarig bestaan ​​van de groep te herdenken. De guerrilla's bevalen de lokale bevolking in het westen van de provincie Nariño om alle commerciële activiteiten gedurende 72 uur op te schorten. 

De zogenaamde 'gewapende staking' treft met name Tumaco, een havenstad aan de Stille Oceaan die al lang is ondergedompeld in geweld. De guerrilla blokkeerde de weg tussen Tumaco en de provincie hoofdstad ​​Pasto op twee plaatsen door onbemande auto's op de weg te plaatsen.


Autoriteiten konden de voertuigen verwijderen nadat explosieven experts hadden vastgesteld, dat de auto's niet met explosieven waren gevuld.

Nariño minister van Buitenlandse Zaken Mario Vitery, die verantwoordelijk is voor de openbare veiligheid in Nariño, bevestigde dat de guerrillastrijders ook een checkpoint oprichtten op de weg van Samaniego naar Guachavez in het noordoosten van de provincie.


'We zijn zeer alert vanwege de gebeurtenissen die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden', zei de functionaris met betrekking tot een dodelijke aanval op een militaire patrouille vorige week en het vermoorden van een lokale journalist vorige maand.

De 23e brigade van het Colombiaanse leger zei dat zij probeert de situatie te verlichten. 'Op dit moment hebben we personeel in het gebied om de veiligheid te garanderen', zei kolonel Nestor Duque, die militaire escorts aankondigde voor mensen die de guerrilla-blokkade willen trotseren en naar Tumaco willen reizen. Lokale busbedrijven hebben services aan Tumaco opgeschort.

 Sinds de demobilisatie in 2017 van de voormalige rebellengroep van Colombia, de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), is het ELN sterker geworden, vooral in het noorden van Colombia.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten