woensdag 17 juli 2019

Daling groei Bruto Binnenlands Product op Curaçao zet zich in 2018 voort met 2,2 procent

CBS: 'Sluiting van de grenzen tussen Venezuela en Curaçao heeft invloed gehad op onze economie'


De economie van Curaçao nam in 2018 af met 2,2 procent. Na achtereenvolgens een krimp van 1,0 procent en 1,7 procent in 2016 en 2017, zet de mindering van de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in 2018 voort met 2,2 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt, zo bericht vandaag, woensdag 17 juli 2019, het Antilliaans Dagblad.

Eerder maakte het Internationaal Monetair Fonds (IMF) melding van een krimp van 2 procent. De voorlopige berekeningen, zoals gepresenteerd door het CBS, hebben betrekking op de reële ontwikkelingen.

Het jaar 2018 begon met regionale spanningen, sluiting van de grenzen tussen Venezuela en Curaçao, escalerende handelsspanningen en strengere financiële omstandigheden. 'Dit heeft allemaal invloed gehad op onze economie', aldus het CBS, dat verder stelt, dat de reële groei van de economische activiteiten zich voornamelijk heeft plaatsgevonden in de bedrijfstakken horeca (8,2 procent); particulier onderwijs (4,5 procent); zakelijke diensten (1,6 procent); financiële bemiddeling (0,9 procent); en gezondheidszorg (0,7 procent).

De andere bedrijfstakken vertonen een daling in 2018. Verwezen wordt met name naar de Isla-raffinaderij. Hierover stelt het CBS het volgende: 'De blijvende zwakte van de industriële activiteiten zetten door in een daling van 14,3 procent in de bedrijfstak industrie. De oorzaak is met name in de olieraffinage-activiteiten die van invloed zijn op de hele bedrijfstak en andere productieactiviteiten van bedrijven in 2018.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten