woensdag 17 juli 2019

Drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman in New York (VS) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf

(Bron foto: Twitter)
Guzman: 'Vonnis gelijk aan psychologische, emotionele en mentale marteling, 24 uur per dag'

'El Chapo' zal zijn straf uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado


De beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (62) is vandaag, woensdag 17 juli 2019, door een federale rechter in New York veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Via een tolk liet hij weten, dat de veroordeling door de Amerikanen gelijk stond aan ‘psychologische, emotionele en mentale marteling, 24 uur per dag’. Ook een van zijn slachtoffers, iemand die een moordaanslag had overleefd, richtte zich tot de rechter. 

In aanwezigheid van mevrouw Guzman, Emma Coronel Aispuro, hoorde de drugsbaron rechter Brian Cogan zeggen, dat hij nooit meer vrij zal komen. Dat lijkt de afsluiting van het verhaal. Maar, zeker is dat niet want de kleine Mexicaan staat garant voor verrassingen. Hij werd in 2016 opgepakt in Mexico en in 2017 uitgeleverd aan de VS. Daarvoor was hij door omkoping al twee keer uit een Mexicaanse cel ontsnapt. De kans dat hij er nog eens vandoor gaat lijkt nihil.


Guzman zal zijn straf volgens Amerikaanse media uitzitten in een zwaarbewaakte gevangenis in Colorado. De Administrative Maximum Facility (ADX) is een ‘supermax’-gevangenis in Florence, Colorado waar de meest gevaarlijke gedetineerden van de VS opgesloten zitten. Sinds de bouw van de gevangenis wist nog niemand te ontsnappen.

Na een 11-weken durend proces eerder dit jaar had een jury El Chapo al schuldig bevond aan tien misdrijven. Die varieerden van drugssmokkel en -handel via onder meer schepen en vliegtuigen en het leiden van een criminele organisatie, het Mexicaanse Sinaloa-kartel tot diverse moorden en witwaspraktijken. Het vermogen van de drugsbaas wordt geschat op een dikke elf miljard euro en de Amerikaanse autoriteiten gaan proberen dat terug te vorderen. Het tijdschrift Forbes rekende El Chapo eens tot de allerrijkste mensen op aarde.


Ondanks al zijn misdaden en de wreedheden die hij beging werd El Chapo een cultheld. Volgens de New York Times komt alleen Al Capone in de buurt van de Mexicaan die volgens de aanklacht vele honderden tonnen drugs, waaronder 200 ton cocaïne, naar de Verenigde Staten smokkelde. Daarbij liet hij tientallen mensen uit de weg ruimen als die een bedreiging vormden voor zichzelf of zijn business. In de aanloop naar dit vonnis was het proces tegen de drugsbaas een spektakel waarbij zelfs Marco de la O, de acteur die hem in de goedbekeken Netflix-serie speelt, nog even kwam kijken voor een pr-stuntje.

De openbare aanklager had in het proces over meer dan twee en een halve maand massaal bewijsmateriaal voorgelegd en meer dan 50 getuigen opgeroepen. De advocaten van Guzman deden slechts beroep op één getuige en beëindigden hun verdediging binnen de 30 minuten. Hun strategie was er vooral op gericht de getuigen van de Amerikaanse regering af te schilderen als leugenaars die door hun verklaringen tegen Guzman alleen hun eigen gevangenisstraffen wilden verminderen. Guzman zelf had geweigerd te getuigen.


In ADX Florence - bijgenaamd ‘Alcatraz van de Rockies’, naar de befaamde gevangenis in San Francisco – krijgt El Chapo een plek in in speciaal ontworpen ‘controle-eenheden’, een soort van gevangenissen binnen de gevangenis. Minstens 22 uur per dag zal hij in een eenpersoons cel moeten doorbrengen, afgesloten van alle contact met de buitenwereld. Sommige gevangenen hebben in hun cel een televisie. Daarop zijn enkel programma’s te zien die hen een opleiding, psychologische of religieuze hulp aanbieden. Elke cel heeft een raam dat richting de hemel is gericht. De gedetineerden kunnen elkaar niet zien vanuit hun cel.

(Suriname Mirror/CNN/Twitter/Clarin)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten