vrijdag 7 juni 2019

Begroting van 2019 is aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen.

Fracties VHP, NPS, PL, DOE en PALU stemmen tegen - ABOP bij stemming afwezig

Oppositie vindt dat de begroting totaal niet realistisch is


De begroting van 2019 is gisteravond, donderdag 6 juni 2019, aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen. De VHP, NPS, PL, DOE en PALU hebben tegen gestemd. De ABOP was niet aanwezig tijdens de stemming. Dit bericht Starnieuws.

Het begrotingstekort is volgens minister Gillmore Hoefdraad van 5% teruggebracht naar 4.2%. De coalitie heeft enkele verschuivingen voorgesteld, die in overleg met de regering zijn aangenomen. De oppositie vindt dat de begroting totaal niet realistisch is. Het tekort is veel groter.

'Er is geen draagvlak van de meerderheid in de samenleving voor de begroting. Diverse maatschappelijke groepen hebben de begroting afgewezen', stelt Assembleelid Krishna Mathoera (VHP). Er is geen transparantie gegeven vindt zij en er wordt geen verantwoording afgelegd.

Deze begroting brengt volgens de oppositie geen duurzame oplossing. De crisis wordt alleen maar erger. De commissieleden van de oppositie, die in de derde ronde kort het woord mochten voeren, hebben aangegeven dat de begroting onrealistisch blijft. Volgens NPS-fractieleider Gregory Rusland is er geen organisatie opgezet om de verdubbeling van de begroting ten opzichte van vorig jaar op te kunnen vangen. Het geld zal niet geabsorbeerd kunnen worden.

Ingrid Karta-Bink (PL) voerde aan, dat de regering de documenten waarom gevraagd is, niet heeft overgelegd. In verschillende zaken is er opheldering gevraagd, maar deze is niet gegeven. Deze begroting biedt volgens haar geen garantie voor een betere samenleving. Dit vinden ook Carl Breeveld (DOE) en Cleon Gonsalves (PALU). Er is niet gewerkt aan productieverhoging. Breeveld zegt niet enthousiast te zijn over de manier waarop de regering zaken benadert. De Staatsbesluiten over de Anti-Corruptiewet zijn nog steeds niet gepubliceerd. Ook de commissie is niet benoemd.

Asiskumar Gajadien (VHP) meent dat de begroting in strijd handelt met onder andere de Wet op de Staatsschuld. De regering omzeilt met deze begroting de bestaande wet. Er is ook geen duidelijkheid gegeven waar diverse leningen genomen zullen worden. De coalitieleden hebben juist aangevoerd, dat met deze begroting de regering in de gelegenheid is zekerheden te bieden aan de samenleving. Het sociale beleid kan worden voortgezet en is constant, zelfs in de moeilijke periode, gehandhaafd. NDP-fractieleider Amzad Abdoel (voorzitter van de begrotingscommissie) is blij dat de regering meegegaan is met voorstellen om posten te verschuiven waardoor enkele sectoren meer middelen hebben gekregen. De monetaire situatie wordt volgens hem verder verbeterd met de nieuwe kasreserve beleid. Op het gebied van veiligheid en gezondheidszorg wordt continu gewerkt. De inspanningen van de regering heeft vruchten afgeworpen. Daarom stemt de coalitie vóór de begroting van 2019.

De motie van de oppositie, waarin de begroting wordt afgewezen, is verworpen met 13 vóór en 28 tegen. De begroting geeft garantie dat het volk het beter zal hebben. De begroting is volgens Dew Sharman (VHP) onrealistisch. Het tekort van ruim Srd 8 miljard wordt met onduidelijke leningen gedekt.
Rachied Doekhie (NDP) zegt, dat de motie totaal helemaal uit de bocht vliegt. De motie van de coalitie om het beleid van de regering te ondersteunen is wel aangenomen met 28 stemmen vóór en 14 tegen. Deze motie is aanbevolen door Naomi Samidin (NDP). Zij geeft aan dat doorgegaan wordt voor de ontwikkeling van het land, ook na 2020. Patricia Etnel (NPS) zegt dat de motie tien keer niks is en er totaal geen sprake is van vaderlandsliefde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten