vrijdag 7 juni 2019

Colombiaanse leger ensceneert guerrilla-ontvoeringen en foltering om zijn eigen troepen te trainen

(Bron foto: Nationaal Leger)
Oppositie Senator Gustavo Petro toont video met bewijs en getuigenissen van marteling

Minister van Defensie Guillermo Botero wast zijn handen in onschuld


Het Colombiaanse leger ensceneert guerrilla-ontvoeringen en foltering om zijn eigen troepen te trainen, volgens bewijsmateriaal en getuigenverklaringen die de oppositie van het land openbaarde. Oppositie Senator Gustavo Petro (Humane Colombia) desavoueerde minister van Defensie Guillermo Botero na het tonen van bewijs en getuigenissen van marteling in nep-guerrillakampen in een Senaatsvergadering woensdag 5 juni 2019.

Botero ontkende elke verantwoordelijkheid. In één video worden mannen, die gekleed zijn als ELN-guerrillastrijders (Ejército de Liberación Nacional), gezien die soldaten slaan in wat lijkt op een rebellenkamp.

Petro beweerde dat de hogere militairen nieuwelingen gevangen nemen  'alsof het een guerrillaoperatie was, een hinderlaag', waarna de jonge soldaten naar een nep-guerrillakamp worden gebracht in de buurt van de stad Leticia, Amazonas, waar ze worden gemarteld.


Volgens de getuigenis van gepensioneerde soldaten ontvingen ze training in foltering, een praktijk die door het internationale humanitaire recht verboden is.


Bogero heeft zichzelf van de verantwoordelijkheid ontslagen, bewerend dat 'het getoonde materiaal geen overheidsbeleid is' en dat sinds de eerste dag van deze regering 'het Defensiebeleid is gebaseerd op mensenrechten en nultolerantie jegens leden van de strijdkrachten die de wet overtreden.'

Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Patricia Gutierrez vroeg Petro om de video's aan de aanklager te sturen als bewijs in een strafrechtelijk onderzoek.

Senator Maria Fernanda Cabal van de extreemrechtse Democratische Centrumpartij van president Ivan Duque zei, dat de video's 'nepnieuws' waren en deel uitmaakten van een 'strategie om het leger in diskrediet te brengen'.



Het Nationale Leger van Colombia staat onder verhoogde kritiek sinds Duque aantrad, voornamelijk vanwege de vermeende betrokkenheid van commandant Nicacio Martinez bij de buitengerechtelijke executies van burgers en corruptie. De minister van Defensie ziet zich al geconfronteerd met een motie van wantrouwen over zijn gebruikelijke weigering om de verantwoordelijkheid te nemen voor misdaden die onder zijn gezag zijn gepleegd en recente onthullingen die Martinez zijn troepen opdracht gaf het aantal gevechtsdoden en -gevangennemingen te verdubbelen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten