vrijdag 7 juni 2019

President Bouterse wil dat Assemblee zo snel mogelijk beëindiging Brokopondo-overeenkomst tussen Suriname en Alcoa behandelt

'De aanpak van de Alcoa-kwestie moet een nationaal karakter hebben'


'De Afobaka-krachtcentrale wordt een nieuwe stepping stone voor de ontwikkeling van het land, waar men nog lang over zal praten. Er zal niks in het nadeel worden gedaan voor onze kinderen en kindskinderen', zei president Desi Bouterse gisteren op de laatste dag van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) en deed een beroep op DNA om zo snel mogelijk de vroegtijdige beëindiging van de Brokopondo-overeenkomst tussen Suriname en Alcoa te behandelen. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 juni 2019.

De Afobaka waterkrachtcentrale moet niet later dan 31 december 2019 worden geëffectueerd. Bouterse benadrukte, dat hierbij een nationale opstelling nodig is om deze datum te halen. Uit reacties van de VHP en NDP bleek, dat het gezamenlijk optrekken in deze zaak reeds teniet is gedaan. Alle conceptovereenkomsten zijn door de regering reeds naar De Nationale Assemblee gestuurd voor behandeling en goedkeuring, deelde Bouterse mee.

'Mevrouw de voorzitter, wil Suriname de genoemde datum halen, dan zullen we ervan doordrongen moeten zijn dat de aanpak van de Alcoa kwestie een nationaal karakter moet hebben', benadrukte de president.

VHP-fractievoorzitter Chandrikapersad Santokhi merkte op, dat zijn partij zich altijd nationaal heeft opgesteld en dit is eerder getoond in het college, waarbij besloten was door alle fracties om samen op te trekken. De regering heeft aanbevelingen gekregen van het parlement om deze kwestie nader in te richten. De VHP heeft ook deskundigen geraadpleegd. De aanbevelingen heeft de politicus overhandigd aan DNA met de vraag deze ook ter beschikking te stellen van de regering. Gevraagd wordt om naar de voorstellen te kijken.

Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons voerde, aan dat alle fracties in de Alcoa-commissie zitting hebben. Zij neemt aan, dat de voorstellen die de VHP nu overhandigd heeft, dezelfde zijn die door de fractie zijn gedaan. Het college heeft gerenommeerde nationale en internationale deskundigen gevraagd om zich te buigen over al de voorstellen en de concepten die de regering heeft aangeboden. De juristen zijn bezig met de formulering van de laatste voorstellen en aanpassingen.

Asiskumar Gajadien (VHP) vindt dat de president 'mooi boy' speelt en oproept om zich nationaal op te stellen. 'Vanuit de totale Assemblee is gevraagd om een andere onderhandelingscommissie met Alcoa in te stellen en de Memorandum of Understanding met Alcoa in te trekken. Toen heeft de regering niet geluisterd', aldus de VHP'er.

NDP-fractieleider Amzad Abdoel betoogde, dat de NDP niet meer gezamenlijk optrekt met de oppositie die na een presentatie in het Corner House van Suralco zaken naar buiten heeft gebracht en politieke dolksteken heeft gegeven. 'De oppositie heeft zich niet gehouden aan de afspraken, waarna de toenmalige fractieleider André Misiekaba gesteld heeft dat er niet meer gezamenlijk wordt opgetrokken in deze kwestie. De NDP zal bij deze kwestie altijd een nationale houding etaleren, maar zich nimmer laten leiden door andere partijen die eerder het tegendeel hebben bewezen. Laat dat duidelijk zijn voorzitter.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten