vrijdag 7 juni 2019

UNHCR-IOM: Het aantal Venezolanen dat hun land verlaat heeft 4 miljoen bereikt

'Van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen kan niet worden verwacht dat ze Venezolanen blijven opvangen zonder internationale hulp'

(Bron foto: UNHCR/Siegfried Modola)

Het aantal Venezolanen dat hun land verlaat heeft 4 miljoen bereikt, zo is vandaag, vrijdag 7 juni 2019, bekendgemaakt door de UNHCR, het VN-vluchtelingenbureau, en IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie.

Wereldwijd zijn Venezolanen een van de grootste bevolkingsgroepen die uit hun land zijn verdreven. Het tempo van de uitstroom uit Venezuela was enorm. Van ongeveer 695.000 aan het einde van 2015 was het aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela omhooggeschoten naar meer dan 4 miljoen medio 2019, volgens gegevens van nationale immigratie-autoriteiten en andere bronnen.

In slechts zeven maanden sinds november 2018 is het aantal vluchtelingen en migranten met een miljoen toegenomen. Latijns-Amerikaanse landen ontvangen de overgrote meerderheid van de Venezolanen, met Colombia goed voor ongeveer 1,3 miljoen, gevolgd door Peru met 768.000, Chili 288.000, Ecuador 263.000, Brazilië 168.000 en Argentinië 130.000. Mexico en de landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied ontvangen ook een groot aantal vluchtelingen en migranten uit Venezuela.

'Deze alarmerende cijfers benadrukken de dringende noodzaak om gastgemeenschappen in de ontvangende landen te ondersteunen', zei Eduardo Stein, de gezamenlijke speciale vertegenwoordiger van UNHCR-IOM voor Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

'Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dragen hun steentje bij om te reageren op deze ongekende crisis, maar van hen kan niet worden verwacht dat ze dit blijven doen zonder internationale hulp.'

Regeringen in de regio hebben mechanismen ingesteld om hun reactie te coördineren en de juridische, sociale en economische integratie van Venezolaanse burgers te vergemakkelijken. De belangrijkste onder hen is het Quito-proces, dat Latijns-Amerikaanse landen heeft samengebracht die getroffen zijn door de uitstroom van Venezolaanse vluchtelingen en migranten.

Als aanvulling op deze inspanningen werd afgelopen december een humanitair Regionaal Vluchtelingen- en Migrantenresponsplan (RMRP) gelanceerd, gericht op 2,2 miljoen Venezolanen en 580.000 mensen in gastgemeenschappen in 16 landen. Tot nu toe wordt de RMRP slechts voor 21 procent gefinancierd.

(Suriname Mirror/UNHCR-IOM) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten