dinsdag 28 mei 2019

Joan Wielzen (NDP) vraagt aandacht van regering voor de situatie van politie en brandweer in Coronie

'Onderbezetting van beide korpsen werkt door naar de gezinnen'


'De brandweer in het district beschikt niet over kleding en schoeisel en dragen patta’s naar het werk'


Assembleelid Joan Wielzen (NDP) heeft gisteren in het parlement de aandacht van de regering gevraagd voor de situatie van het Korps Politie Suriname en Korps Brandweer Suriname in het district Coronie. De onderbezetting van beide korpsen werkt volgens Wielzen door naar de gezinnen, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

'Dat kan nooit goed zijn, want ze zijn meer aan het werk dan thuis', merkte het lid op tijdens haar spreekbeurt bij de begrotingsbehandeling die zij onder andere richtte aan de minister van Justitie en Politie, Stuart Getrouw. 'Je kan met negen agenten een korps goed kan draaien en de veiligheid aan de burgers van Coronie kan verzekeren', stelde Wielzen. Dit staat en valt volgens haar ook met het hebben van goede huisvesting. Om de agenten naar Coronie te laten komen, moeten ze goede huizen hebben.

Wielzen vroeg de regering om te gaan kijken naar de huizen, die in weer en wind staan en om die huizen te restaureren. Zij heeft graag, dat ook gewerkt wordt aan de capaciteitsversterking van het district Coronie. Wielzen noemt ook het meldpunt kinderbescherming, dat zwaar onderbezet is. Zij geeft aan dat er genoeg aanmeldingen zijn, kinderen moeten begeleid worden, ouders moeten begeleid worden, maar nog steeds is het meldpunt zwaar onderbezet, sinds de openstelling.

'U moet ook weten dat Coronie geen maatschappelijke nog sociale werkster heeft. Alle aanmeldingen gebeuren via het meldpunt, vanuit de samenleving, vanuit de scholen. Mag de onderbezetting tot het verleden behoren en dat onze kinderen en moeders in Coronie gedacht wordt om dit op te lossen', vroeg het lid.

Wielzen heeft graag dat bij de nieuwe lichting van de brandweer ook wordt gezorgd dat er een lichting komt en dat ze op zo een manier gaan werken aan de capaciteitsversterking. 'Waarom vraag ik dat? Het KBS beschikt niet over woningen in Coronie, dus is het beter wanneer je met mensen die daar al wonen, dat zij op de opleiding komen en dat ze zo hun bijdrage kunnen leveren aan Coronie.' De brandweer in het district beschikt niet over kleding en schoeisel en dragen patta’s naar het werk. 'Dat zal niet een gemotiveerde manier zijn om jouw werk te doen als brandweerman.'


De politie in Coronie, die over twee auto’s beschikt, heeft pas gehoord dat zij één moet afstaan aan het westen. 'Als we één moeten afstaan, vraag ik me af dat wanneer een calamiteit ontstaat waarbij er arrestanten zijn en ze vervoerd moeten worden naar Nickerie, er maar één auto overblijft. Als die auto zich buiten Coronie bevindt, hebben we geen als er weer een andere calamiteit ontstaat', zei Wielzen. Zij heeft graag dat Nickerie in aanmerking komt voor de nieuwe politiewagens, zodat Coronie kan blijven beschikken over de twee politiewagens.

Hierop aansluitend vroeg fractiegenote Aida Nading hoeveel boten de minister gekocht heeft om de criminaliteit in het binnenland te bestrijden. 'Ik vraag aandacht voor de half afgebouwde politiepost op Stoelmanseiland. Het binnenland is in rep en roer omdat er criminelen varen op de rivier en iedereen wordt beroofd. Mijn hart bloedt, geen enkele politiepost is opgezet in het Lawa en Tapanahonygebied. Straks gaat de minister weer zeggen dat hij eraan werkt', sprak Nading.

NDP-fractievoorzitter Amzad Abdoel deed verschillende voorstellen voor wijziging van de begroting. 'Voor de aanpak openbare orde en veiligheid een bedrag van Srd 2 miljoen, voor aanpak zware criminaliteit een bedrag van Srd 3 miljoen (een verdubbeling van het bedrag) voor de bouw, renovatie en inrichting van de politiehuizen en cellenhuizen een bedrag een bedrag van Srd 1 miljoen, voor de verbetering van de infrastructuur een bedrag van Srd 500.000', zijn de aanpassingen die Abdoel graag terugziet in de begroting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten