dinsdag 28 mei 2019

KvK Curaçao wil afschaffing van verplicht Papiaments als vak vanaf de middelbare school

Kamer van Koophandel pleit ook voor langere schooltijden


De Kamer van Koophandel (KvK) van Curaçao is voorstander van het afschaffen van het verplicht Papiaments als vak vanaf de middelbare school. Tot en met het funderend onderwijs is wat betreft de KvK oké, maar daarna zou Papiaments niet langer als verplicht onderdeel op school moeten gelden. Papiaments als keuzevak op de middelbare scholen is overigens prima, zo vindt de KvK, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 28 mei 2019.

De Kamer geeft aan, dat bij het onderdeel ‘Onderwijs, Wetenschappen, Cultuur en Sport’ meer aandacht moet komen voor ‘wereldtalen en creatieve vakken op de lagere school’.

Naast het afschaffen van verplicht Papiaments vanaf middelbare school, is de KvK ook voorstander van langere schooltijden en wel snel, startende het schooljaar 2020/2021. Tot slot pleit de KvK ervoor om hoger in te zetten op zogeheten ‘STEM-studies’ (science, technology, engineering & mathematics).

In een toelichting zegt het visiedocument:  
'Langere schooltijden en het maken van Papiaments als een keuzevak vanaf de middelbare school zijn bedoeld om meer tijd vrij te maken om de kinderen meer gericht onderwijs te geven en Curaçao weer op de kaart te zetten met haar hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Toen Curaçao succesvol was, stond het bekend als een land met een hoogopgeleide en meertalige beroepsbevolking. Dit is helaas niet langer het geval en het roer moet om. We kunnen niet meer wachten met de investeringen, omdat onze kinderen dadelijk op wereldniveau moeten gaan concurreren, terwijl we in het huidige systeem zelfs de concurrentieslag in de regio verliezen. De nodige beslissingen moeten uiterlijk in augustus 2019 zijn genomen, zodat ze effectief zijn per augustus 2020.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten