vrijdag 12 april 2019

Gerecht in Eerste Aanleg: Voortduren staking Politievakbond SAP, Curaçao, niet rechtmatig

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
'Het doel dat SAP met de staking nastreeft is onduidelijk'

Staking uit zorg over veiligheid politiemedewerkers binnen de unit VVC en uit onvrede over optreden korpsleiding


Politievakbond SAP - onder leiding van Marco Laclé - heeft haar leden gisteren moeten instrueren het werkrooster met onmiddellijke ingang te hervatten. Het Gerecht in Eerste Aanleg is van oordeel, dat het voortduren van de staking niet rechtmatig is en dat bovendien het doel dat SAP met de staking nastreeft, onduidelijk is; beide partijen - de vakbond en het Land - willen immers hetzelfde. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 12 april 2019.

Het Land had een Kort Geding aangespannen tegen de vakbond nadat deze haar leden al ruim een week geleden had opgeroepen tot een staking. Het Land vorderde het bevel aan SAP om haar leden te instrueren het werk te hervatten en een ander bevel aan SAP om zich te onthouden van iedere verdere actie ‘die leidt tot bemoeilijking of stilleggen van de bedrijfsvoering, een en ander op straffe van een dwangsom en met veroordeling van SAP in de proceskosten’.

De staking van voornamelijk medewerkers bij de unit Veelvoorkomende Criminaliteit (VVC) komt voort uit zorg over de veiligheid voor de politiemedewerkers binnen de unit VVC en uit onvrede over de wijze waarop de korpsleiding communiceert en besluiten neemt, aldus SAP, bij monde van Laclé in een eerdere uitleg. SAP is het niet eens met keuzes die de korpsleiding maakt zoals medewerkers elders plaatsen, buiten de unit VVC, en is van mening dat de korpsleiding onvoldoende overleg voert met en luistert naar de medewerkers op de werkvloer.

Bij de behandeling van de zaak stond de vraag of de staking rechtmatig is, centraal. Dat is niet het geval, zo concludeerde de rechter. 'Het Land heeft nagenoeg aannemelijk gemaakt dat de staking ertoe leidt dat - voor de veiligheid van de samenleving - cruciale politiediensten niet worden uitgevoerd. Dit klemt te meer, nu beide partijen in deze procedure er juist op hameren dat sprake is van personeelstekorten bij de politie, als gevolg waarvan de uitvoering van de politiewerkzaamheden ook zonder de staking al onder druk staat.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten