vrijdag 12 april 2019

Ex-hoofd Militaire Inlichtingendienst Venezuela gearresteerd in Spanje - VS wacht op zijn uitlevering

(Bron foto: Twitter)
Hugo Carvajal door VS verdacht van steun aan Colombiaanse drugskartels uit Venezuela


Hugo Carvajal, de voormalige directeur van de Militaire Inlichtingendienst van Venezuela en een spraakmakende criticus van het Nicolás Maduro-regime, is gearresteerd in Spanje en wacht op uitlevering aan de Verenigde Staten inzake drugsaanklachten, volgens lokale media.

Carvajal is al sinds zeker 2014 in het vizier van de Verenigde Staten op beschuldigingen dat hij Colombiaanse drugskartels uit Venezuela heeft geholpen, maar hij stapte eerder dit jaar in de schijnwerpers toen hij brak met Maduro en zijn steun verleende aan interim-president Juan Guaidó - de man die Washington en meer dan 50 andere landen als president erkennen.



De arrestatie van Carvajal komt op een lastig moment voor Guaidó - die veelbelovende militaire functionarissen die Maduro de rug toekeren heeft beloofd dat ze amnestie krijgen voor sommige van hun misdaden.

Carvajal is een van de weinige hooggeplaatste ambtenaren die openlijk met Maduro brak, hoewel de misdaden waarvan hij wordt beschuldigd niet onder het amnestieprogramma zouden vallen.

In 2014 werd hij kort vastgehouden door de regering van Aruba, maar vocht met succes het Amerikaanse uitwijzingsverzoek aan.

De Spaanse politie bevestigde vrijdag 12 april 2019 aan The Associated Press, dat Carvajal is aangehouden.


Volgens een Amerikaanse aanklacht van het Zuidelijke District van Florida, in 2014, wordt Carvajal ervan beschuldigd het Colombiaanse Norte del Valle Cartel te helpen, inclusief drugsbaron Wílber 'Jabón' Valera, om zijn handelsimperium naar Venezuela te verhuizen in 2004. Valera is daar in 2008 vermoord.

In ruil voor steekpenningen verstrekten Carvajal en anderen informatie over militaire en politie-onderzoeken die Varela hielpen om volgens de aanklacht cocaïne naar de Verenigde Staten te exporteren. Het document beweert ook, dat Carvajal verantwoordelijk was voor de verkoop van honderden kilo's cocaïne aan facties van het Norte del Valle Cartel.

Hij wordt er ook van beschuldigd de verzending van 5,6 ton cocaïne uit Venezuela naar Mexico te hebben gecoördineerd.

Carvajal, een Congreslid en oud vertrouweling van wijlen president Hugo Chávez, zou informatie hebben die schadelijk zou kunnen zijn voor de Maduro-regering. Het Venezolaanse leger is er lange tijd van verdacht betrokken te zijn geweest bij drugshandel en een handjevol militaire functionarissen staat op de 'drug kingpin blacklist' van het Amerikaanse ministerie van Financiën.

(Suriname Mirror/Miami Herald/El Heraldo/El Nuevo Herald/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten