vrijdag 12 april 2019

Twee boeren gedood tijdens schermutselingen in Peru in een regio nabij grens met Bolivia

Politie aangevallen tijdens actie om illegale coca-boerderijen te vernietigen


Twee boeren zijn vrijdag 12 april 2019 gedood tijdens schermutselingen in Peru, die uitbraken toen de autoriteiten een operatie lanceerden om cocabedrijven - gebruikt om cocaïne te maken - te vernietigen in een regio nabij de grens met Bolivia, aldus een plaatselijke burgemeester en de politie.

Een derde persoon is in kritieke toestand en naar een plaatselijk ziekenhuis gebracht, zei Roger Larico, de burgemeester van het district San Gaban in de regio Puno.

Het uitroeiteam - 158 burger arbeiders en 72 politieagenten - was vóór zonsopgang gearriveerd in San Gaban om de illegale coca-boerderijen de komende dagen te vernietigen, maar werd aangevallen door mensen die machetes en stokken gebruikten terwijl ze in hun kamp zaten, zei de Peruaanse nationale politie in een verklaring.


Maar, Larico zei dat getuigen hem vertelden dat de politie roekeloos kogels had afgevuurd. 'Ze vuurden rechts en links. Daarom hebben we dit bloedvergieten', vertelde Larico telefonisch aan persbureau Reuters. De doden worden onderzocht, zei Victor Rucoba, het hoofd van het uitroeiingsagentschap van de regering. 'Het is zeer waarschijnlijk dat de politie, om hun leven en het leven van ongewapende burgers te beschermen, het gebruik van geweld moest toepassen', voegde hij eraan toe in commentaren die werden uitgezonden op het lokale tv-kanaal Canal N.



De onrust onderstreept het risico van gedwongen uitroeiing van illegale coca, een gewas dat in Peru veel duurder is dan alternatieven als koffie en cacao. Het komt een dag voordat de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo het Andes-land bezoekt in een vier landen toer door Zuid-Amerika. 

Peru is al tientallen jaren een van de toonaangevende producerende landen van cocaïne, ondanks inspanningen van opeenvolgende regeringen om drugshandelaren te vangen en boeren te verplaatsen naar alternatieve gewassen voor coca. Maar, de laatste jaren zijn illegale cocabedrijven in Peru uitgebreid. 

De Amerikaanse regering zei in november, dat de potentiële cocaïneproductie in Peru met 20 procent was gestegen tot een hoogste punt in 25 jaar van 491 ton. 


Er zijn politie-versterkingen naar San Gaban gestuurd om ervoor te zorgen, dat het uitroeiteam in de komende dagen kan werken, zei Rucoba, eraan toevoegend dat de cocateelt in het gebied 'exponentieel' was toegenomen.

In een rapport uit 2017 zei Peru's Anti-Narcoticabureau Devida (Desarrollo y Vida sin Drogas), dat coca-telers uit de meest beruchte drugshandelregio van het land, de VRAEM (Valle de los Ríos Apurímac, Ene y Mantaro), naar Puno zijn vertrokken om nieuwe boerderijen te beginnen. De coca geproduceerd in San Gaban maakt deel uit van een toeleveringsketen die via Bolivia cocaïne naar Brazilië verplaatst, voegde het toe.

Peru is van plan om in 2021 ongeveer 25.000 hectare illegale coca-gewassen per jaar uit te roeien. Coca wordt ook legaal gekweekt in Peru, waar het veelvuldig wordt gebruikt als een infuus en ook bij traditionele inheemse rituelen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten