vrijdag 12 april 2019

Vijf Wayana-dorpen willen vóór eind 2019 samen een gemeenschappelijke visie ontwikkelen

Wayana-gemeenschap heeft op eigen initiatief voor het eerst een krutu gehouden


De Wayana-dorpen Kawemhakan (Anapaike), Apetina, Palumeu, Kumakapan en Lensidede hebben zich gecommitteerd om vóór eind 2019 samen een gemeenschappelijke visie te ontwikkelen. Dit is gisteravond in een slotverklaring bekrachtigd bij de afsluiting van de vijfdaagse Wayana-krutu in Kawemhakan, aldus vandaag, vrijdag 12 april 2019, de Ware Tijd.

'Wij streven naar een permanente samenwerking en gemeenschappelijk beleid richting overheid en ngo's (non-gouvernementele organisaties) die actief zijn in het zuiden. Hierbij respecteren wij de autonomie en het zelfbeschikkingsrecht van alle dorpen', luidt een deel uit de verklaring, die zowel in het Nederlands als in Wayana op papier is gezet.

Het is de eerste keer, dat de Wayana-gemeenschap op eigen initiatief een krutu heeft gehouden. Een unicum was ook dat deze in de eigen taal is gedaan.

(Bron foto: Facebook)
Volgens Jupta Itoewaki, voorzitster van stichting Mulokot die mede-initiatiefnemer is van de krutu, werden vorige bijeenkomsten alleen op initiatief van de overheid of ngo's gehouden. Daarbij werd uitsluitend Nederlands gesproken en naar Wayana vertaald. Dat dit iets nieuws is voor de plaatselijke gemeenschap, een eigen krutu houden, was duidelijk te merken. Het heeft namelijk heel wat voeten in de aarde gekost om iedereen mee te krijgen in het tekenen van de slotverklaring. Enkele vertegenwoordigers moesten ervan overtuigd worden dat dit niet de zoveelste verklaring was die gebaseerd is op eigen belang. Naar verluidt een trauma dat is overgehouden van ngo's die met dubbele agenda's projecten kwamen uitvoeren in het gebied.

Uiteindelijk hebben alle dorpen (ruim 25 personen) de verklaring getekend. Slechts één vertegenwoordiger van Apetina onthield zich daarvan.

Itoewaki is er zeker van, dat het haalbaar is om vóór eind 2019 alle neuzen in één richting te krijgen voor het vormen van een gemeenschappelijke visie voor de Wayana's. 'Zeker als we vaker bij elkaar komen.' Ze zegt zich ervan bewust te zijn dat het niet gemakkelijk zal gaan om alle dorpen in één keer mee te krijgen in het doel: samen een toekomst bepalen en de ontwikkeling zelf ter hand nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten