vrijdag 12 april 2019

Districtscommissaris Nerkust: 'De Bestuursdienst is bevoegd om etenszaken te sluiten'

'De mensen zijn getraind en in opdracht van de districtscommissaris sluiten ze een zaak'


De Bestuursdienst is volgens districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Noordoost bevoegd om etenszaken te sluiten. De ambtenaren van de Milieu- en Gezondheidsdienst van de districtscommissariaten hebben de expertise om vast te stellen of de voedselhygiëne te wensen overlaat. Zo stelt Nerkus, aldus vandaag, vrijdag 12 april 2019, de Ware Tijd.

Deze dienst is een aantal jaren geleden in het leven geroepen, omdat er een tekort was aan milieu-inspecteurs bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). 'De mensen zijn getraind en in opdracht van de districtscommissaris sluiten ze een zaak', zegt Nerkust. Hij wijst erop, dat het BOG de voedselproductie van een etenszaak kan stopzetten, maar het is het districtscommissariaat dat tot sluiting overgaat.

'Wij zijn de instantie die de vergunning verstrekken en die kan voorgoed of tijdelijk ingetrokken worden door alleen de dc', aldus Nerkust.

'Een ingewijde van het ministerie van Volksgezondheid' vraagt zich af op basis van welke wet de dc de etenszaken sluit. Hij legt uit, dat de directeur van Volksgezondheid bevoegd is om de Voedselverordening Wetgeving uit te voeren. Deze bevoegdheid is gedelegeerd naar het BOG, en de milieu-inspecteurs houden toezicht op deze wet.

'Wij alleen kunnen op basis van die wet handelen en niemand anders. Als we ontdekken dat de hygiëne in gevaar is, mogen wij de zaak sluiten', stelt de ingewijde. Hij weet dat ambtenaren van de Milieu- en Gezondheidsdienst zijn getraind met betrekking tot voedselhygiëne. 'Maar, dat iemand buitengewoon agent van politie is, maakt hem nog geen politieambtenaar.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten