maandag 18 maart 2019

Jonge Ngäbe inheemse zal Costa Rica vertegenwoordigen in FIFA Women's World Cup 2019

Yiyalin Rodríguez (22) maakt deel uit van groep voetbalsters van verschillende afkomst en nationaliteiten


Yiyalin Rodríguez is een 22-jarig meisje uit de zuidelijke zone van Coto Brus, met name uit het inheemse gebied Ngäbe. Ze houdt van voetbal en die passie zal haar naar Frankrijk voeren om Costa Rica te vertegenwoordigen in de FIFA Women's World Cup 2019.

Rodríguez maakt deel uit van het project 'Indigenous Cup' van Seprojoven, een organisatie die werkt aan de erkenning van mensenrechten van kinderen en jongeren via verschillende workshops, besprekingen en projecten.



FIFA geloofde, financierde en steunde het vrouwenproject in het voetbal, dus voerde ze het selectieproces uit waarin Yiyalin werd gekozen en deel zal uitmaken van een groep voetbalsters van verschillende afkomst en nationaliteiten, die de taak hebben om de wereld te laten zien hoe deze sport helpt op een positieve manier.

'Ze voetbalt elke dag in haar gemeenschap, ze zullen haar altijd in de namiddag zien spelen en bovendien is ze behalve hartstochtelijk over voetbal dat ook over haar cultuur en haar roots, die nooit buiten beschouwing zullen worden gelaten', zei Robbie Arias, directeur van Seprojoven.

De jonge vrouw zal in juni naar Frankrijk gaan, maar ze zal niet alleen gaan: andere jonge vrouwen uit Guararí en Los Cuadros de Purral de Guadalupe zullen haar vergezellen, zij zal echter de enige inheemse vertegenwoordigster zijn.

'Hun vertegenwoordiging is erg belangrijk om vrouwen zichtbaar te maken, het werk dat ze doen en de constantheid die ze hebben in sport en kunst', voegde Arias eraan toe.

Yiyalin is al klaar met de middelbare school, is bezig met handwerk met haar moeder en zal binnenkort beginnen met de studie lichamelijke opvoeding aan de universiteit.

(Suriname Mirror/Besame/Facebook)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten