maandag 18 maart 2019

Weer een sociaal leider vermoord in Colombia

Argemiro Lopez leidde gewas vervangingsprogramma in departement Nariño

Lopez in zijn huis vermoord door huurmoordenaars in dorp La Guayacana in de gemeente Tumaco


De Colombiaanse autoriteiten hebben maandag 18 maart 2019 de moord op sociaal leider Argemiro Lopez bevestigd, die sinds april 2018 de leiding had over het programma voor vrijwillige vervanging van illegale gewassen (coca) in het departement Nariño. 

Lopez werd de dag tevoren in zijn huis vermoord door huurmoordenaars die ook zijn vrouw en moeder verwondden. De misdaad vond plaats in het dorp La Guayacana in de zuidwestelijke gemeente Tumaco, een van de meest gewelddadige in Colombia, gekenmerkt door de aanwezigheid van drugsbendes.



Emilio Archila, president-adviseur voor 'Stabilisatie en Consolidatie', bracht een condoleanceboodschap over aan Lopez's familie en riep op tot een snel onderzoek om de moordenaars te vinden.

Op 14 maart, in de ochtenduren, werd de vondst van het levenloze lichaam van communale leider Alfonso Correa ook gemeld in het dorp La Casirva, gemeente Sacama, departement Casanare. Correa's lichaam werd gevonden met talloze kogelinslagen op een weg in het gebied, gelegen in de regio van de Colombiaanse Orinoco.


Correa was lid van een boeren- en milieuvereniging die werkt voor de bescherming van de natuur, voedselsoevereiniteit en mensenrechten.

De Verenigde Naties heeft uiting gegeven aan haar ernstige bezorgdheid over de voortdurende moorden op sociale leiders in Colombia door paramilitaire groepen, die ook voormalige guerrilla-leden hebben gedood.


(Suriname Mirror/Prensa Latina/Noticias RCN/Twitter/Contagio Radio/redmas.com.co)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten