maandag 18 maart 2019

Uniek El Paujil Natuurreservaat in Colombia uitgebreid

Valle Medio del Magdalena herbergt veel bedreigde diersoorten die nergens anders leven



Valle Medio del Magdalena in Colombia is een van de meest biodiverse plaatsen op aarde. Gecentreerd rond de 1.600 kilometer lange Magdalena rivier, is dit laagland regenwoud een biologische smeltkroes met flora en fauna van zowel de Amazone als de Chocó. Maar, de vallei heeft ook verbazingwekkende niveaus van endemie, een gevolg van zijn relatieve isolement. 

Het Magdelena-regenwoud biedt een vitaal leefgebied voor veel bedreigde diersoorten die nergens anders wonen, zoals de kritisch bedreigde blauwknobbelhokko (Crax alberti) en de Magdalena-bruine sllingeraap (Ateles hybridus). Onderzoekers beschouwen de laatste als een van de zeldzaamste primaten van de aarde. Het gebied is ook de thuisbasis van populaties van de jaguar, brilbeer en Magdalena laagland tapir (een kritisch bedreigde ondersoort).

Helaas is bijna het hele Magdalena-regenwoud al verdwenen. Slechts 136 kilometer ten noorden van Bogotá staat de regio onder zware druk voor houtkap, veeteelt en illegale cocaplantages. Ontbossing heeft meer dan 16,1 miljoen hectare (98 procent) van de laagland-regenwouden in de regio verwoest.

Maar, vanaf deze maand, maart 2019, zijn 1.178 meer hectare van het resterende bos nu veilig voor bedreigingen. Na jarenlange onderhandelingen hebben Rainforest Trust en partner Fundación ProAves een strategische aankoop gedaan die de toegang blokkeert tot het enige strikt beschermde gebied in de Magdalena-vallei in Colombia, El Paujil Reserve, uitsluit en uitbreidt.



'Het verlies van alles behalve een fractie van dit ongelooflijke ecosysteem is een verwoestende klap voor zoveel onvervangbare soorten', zei Paul Salaman, Rainforest Trust CEO. 'En hoewel het meer dan 10 jaar heeft geduurd om deze laatste laag Magdalena-regenwoud in het laagland naast El Paujil te beschermen, kunnen we er zeker van zijn dat deze aankoop toegang voor ontwikkeling blokkeert en een buffer vormt voor dit unieke natuurreservaat.' 

De focus van het El Paujil Natuurreservaat richt zich op soortherstel en ecologisch herstel, in samenwerking met nabijgelegen gemeenschappen. Het beschermde gebied biedt milieueducatieve activiteiten voor kinderen en volwassenen, waaronder een langlopend jaarlijks festival ter viering van de kritisch bedreigde blauwknobbelhokko.

Dit project werd mogelijk gemaakt door de SAVES Challenge en donoren aan het Conservation Action Fund, met een speciale dank aan Terry en Soni Baltimore, de Doolin Foundation for Biodiversity, de Felburn Foundation, Larry Thompson en het Quick Response Biodiversity Fund.

(Suriname Mirror/Rainforest Trust/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten