maandag 18 maart 2019

Onderwijzers die drie maanden aaneensluitend ziek thuis zijn krijgen controle van ministerie van Volksgezondheid

'Het gaat om een relatief grote groep een het is een normale procedure'


Een groep onderwijzers die drie maanden aaneensluitend met een zogenoemd doktersattest (bewijs van ziek zijn) thuis is, wordt onder de loep genomen door de Gezondheidscommissie van het ministerie van Volksgezondheid. Het ministerie van Onderwijs. Wetenschap en Cultuur (OW&C) heeft de commissie verzocht om de gezondheidsstatus van de leerkrachten vast te stellen. 'Het gaat om een relatief grote groep', zegt OW&C-onderdirectrice Muriel Hoepel maandag 18 maart 2019 in de Ware Tijd. 

Het verzoek is al enkelen maanden geleden ingediend. 'We hebben onlangs gevraagd naar het resultaat en dat kan nog even duren', zegt de onderdirectrice. Op de vraag of het ministerie de indruk heeft dat de onderwijzers doen alsof ze ziek zijn, antwoordt zij: 'De mensen hebben een attest en wij kunnen hun gezondheidstoestand niet beoordelen. Daarom hebben we dat voorgelegd aan de gezondheidscommissie.' Mocht blijken dat de gezondheidssituatie van onderwijzers zodanig is dat ze lessen kunnen verzorgen, moeten ze volgens de onderdirecteur weer aan de slag.

Volgens Hoepel gaat het om een normale procedure die wordt ingezet wanneer leerkrachten drie maanden aaneensluitend met een doktersattest geen onderwijs verzorgen. 'Omdat we geen antwoord kregen van de commissie op de individuele gevallen, hebben we dat collectief gedaan', zegt ze.

Reshma Mangre, voorzitster van de Bond van Leraren (BvL)en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS), zegt desgevraagd niet op de hoogte te zijn van de zaak en zal dat wel natrekken. Zij zegt, dat ze onlangs de onderdirectrice heeft gewezen op een maatregel die tegen het huishoudelijk reglement van het OW&C is. Als een onderwijzer één dag ziek is en thuis blijft, moet die nu met een doktersattest aantonen dat de dag valide gedekt is. Mangre: 'Maar, het reglement zegt dat een leerkracht die binnen zestig dagen op drie niet aaneensluitende dagen ziek is, geen attest nodig heeft. Pas bij twee opeenvolgde dagen of langer dient hij of zij wel een attest te overleggen.'

Ook speelt volgens haar een andere kwestie. Wanneer een arts heeft vastgesteld, dat een leerkracht niet volledig ingezet kan worden, bepaalt het Bureau Basisonderwijs tot hoe laat deze leerkracht kan werken. De bondsvoorzitster wil over twee weken, wanneer ze een ontmoeting heeft met Hoepel, hierover duidelijkheid hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten