dinsdag 26 februari 2019

Minister Hoefdraad schortte al op 31 januari MoU over monetaire financiering op

Bewindsman wilde per direct voorschotten opnemen, maar CBvS-governor Gersie weigerde

'Gossip' blijkt geen 'gossip' te zijn geweest....


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had op 31 januari het Memorandum van Overeenstemming (Memorandum of Understanding, MoU) over monetaire financiering schriftelijk opgeschort. Hij wilde per direct voorschotten opnemen en gaf governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) hiertoe de instructie om het geld gelijk ter beschikking te stellen, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 26 februari 2019.

Op 4 februari schreef Gersie de minister, dat hij niet eens was met de opschorting en vroeg om een spoedoverleg. Toch ontkende regeringscoördinator in De Nationale Assemblee, minister Soewarto Moestadja, op 8 februari, dat er geen sprake was van een mogelijk ontslag van Gersie. Eveneens ontkende hij dat het memorandum is ingetrokken. Hij zei later ook in De Nationale Assemblee, dat Hoefdraad de bron was van de informatie dat het om 'gossip' ging. Moestadja zei naar eer en geweten de informatie doorgegeven te hebben aan het parlement.

Gersie werd op 12 februari ontslagen. Hoefdraad heeft Gersie in zijn brief Sec. no. 053/19/Min. van 31 januari 2019 ervan in kennis gesteld dat de overeenkomst getekend op 25 april 2016 per direct is opgeschort. Hij vroeg om over te gaan tot de voorziening die artikel 21 van de Bankwet biedt. Starnieuws en Radio 10 hebben de hand kunnen leggen op de correspondentie.


De crisis is volgens de minister nu voorbij en vasthouden aan het advies van het IMF (Internationaal Monetair Fonds) over een nominaal stabiel plafond is niet langer nodig. Hij noemt het advies 'bruut'. Het nominale plafond heeft voor het ministerie van Financiën onnodige en kostbare financiële problemen veroorzaakt. Het heeft ook de rol van CBvS als bankier voor de overheid verminderd, schrijft de minister.

'De regering heeft daarom besloten, ter versterking van de staatskas, om per 31 januari 2019 voorschotten ingevolge het bepaalde in artikel 21 van de Bankwet op te nemen', schrijft Hoefdraad. Hij geeft de instructie aan de CBvS om voor het nodige zorg te dragen. Volgens de middelenraming van de begroting van 2018, kan de regering 10% van de middelenraming lenen. Het gaat om een bedrag van Srd 670 miljoen. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft deze kwestie aangekaart in De Nationale Assemblee. Moestadja zei, dat het niet waar was en kondigde aan dat er een onderzoek komt naar de herkomst van de geruchten/

Gersie heeft de minister in een brief uitgelegd, dat de overeenkomst die gesloten was nuttig is geweest, daarom geniet voortzetting van het memorandum voor de CBvS voorkeur. Het opschorten ervan brengt het risico met zich mee, dat het vertrouwen van het publiek in de Srd negatief wordt beïnvloed. Dit kan leiden tot verhoogde vlucht in vreemde valuta met gevolgen voor de wisselkoers. Dit zal ook doorwerken op het prijspeil en alle facetten van de samenleving.

Gersie wilde ook dat de regering de samenleving grondig informeert, uitlegt en geruststelt om gedragingen die nadelig uitwerken op de economie te kunnen beheersen.



In het memorandum was overeengekomen, dat er geen monetaire financiering zou plaatsvinden. Wijzigingen moesten eerst worden voorgelegd aan de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank voor toestemming.

Hoefdraad zei in De Nationale Assemblee donderdag, dat de situatie van nu niet te vergelijken is met 2016. Het memorandum heeft volgens hem nu geen waarde meer. Hoefdraad hield de volksvertegenwoordiging voor, dat de Bankwet voorziet in de mogelijkheid voor opname van tijdelijke voorschotten bij de CBvS door de Staat. De wet dateert vanaf 1948.

'Anno 2019 staat dit artikel nog steeds in de Bankwet. Wij hadden in 2016, het IMF-advies volgens deze voorziening on hold gezet. Terecht op dat moment, omdat het samenging met strakke fiscale operaties', stelde de bewindsman. Er moest toen flink gesnoeid worden in de overheidsuitgaven, gelet op de zeer sterk gedaalde inkomsten. 'Vanwege de verbeterde economie nu en de huidige situatie van herwonnen financiële stabiliteit in ons systeem, kan er thans anders tegen de mogelijke monetaire factoren aangekeken worden.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten