dinsdag 26 februari 2019

Fatale dambreuk te Brumadinho, Brazilië, leidt tot wereldwijde regulering stroomopwaartse dammen

Slechts drie landen in de wereld verbieden stroomopwaartse dammen - Chili, Peru en nu Brazilië


De International Council on Mining and Metals (ICMM), een in Londen gevestigde industriegroep die 27 bedrijven vertegenwoordigt, zei dinsdag 26 februari 2019, in een verklaring, dat het een onafhankelijk panel van experts instelt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een wereldwijde norm voor residugoederen die aan zijn leden moet worden opgelegd.


De reeks regels zal gebaseerd zijn op een evaluatie van de huidige beste praktijken in de sector, waaronder belangrijke aspecten zoals een globaal en transparant op consequenties gebaseerd systeem voor het classificeren van afvalsystemen, met specifieke vereisten voor elk niveau.

De norm zou ook een schema opstellen voor geloofwaardige, onafhankelijke beoordelingen van residugerelateerde voorzieningen, evenals vereisten voor noodplanning en paraatheid. 'De set van regels zal gebaseerd zijn op een evaluatie van de huidige beste praktijken in de industrie, inclusief belangrijke aspecten zoals een globaal en transparant gevolg gericht residentieel classificatiesysteem voor residuen.' 

Momenteel zijn er geen gevestigde wereldwijde normen die definiëren wat een residubad is, hoe een te bouwen en hoe ervoor te zorgen nadat deze is ontmanteld.

De aankondiging komt een maand nadat een dam in de mijn van Corego do Feijão van Vale instortte, waardoor ongeveer 300 mensen in Brazilië omkwamen. Het volgt ook het besluit van de staat Minas Gerais maandag om stroomopwaartse dammen te verbieden, wat het type is dat brak op 25 januari in de stad Brumadinho.

Het besluit geeft bedrijven die in de mineraalrijke staat werken 90 dagen de tijd om plannen te presenteren om de dammen binnen drie jaar te vervangen. Er zijn ongeveer 3.500 afvaldammen over de hele wereld. In tegenstelling tot degenen die worden gebruikt om reservoirs of hydro-elektrische projecten te bouwen, worden residuele dammen meestal niet gemaakt van gewapend beton of steen. Ze zijn meestal opgebouwd uit het afvalmateriaal dat overblijft na mijnbouwactiviteiten, wat - afhankelijk van het type mijn - toxisch kan zijn.

Slechts drie landen in de wereld verbieden stroomopwaartse dammen - Chili, Peru en nu Brazilië. Chili, 's werelds nummer 1 koperproducent, regelt ook de minimale afstand tussen dammen en stedelijke centra. Maar, de natie heeft nog steeds 740 residuele deposito's, waarvan er slechts 101 actief zijn, terwijl de rest verlaten of inactief is, volgens gegevens van mijnbouwbureau Sernageomin.

De volgende stap van de ICMM is om samen te werken met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld, gemeenschappen, industrie, investeerders en multilaterale organisaties, om de gedetailleerde reikwijdte van de beoordeling te bepalen, die naar verwachting tegen het einde van het jaar voltooid zal zijn. De groep omvat belangrijke industrienamen zoals BHP, Barrick Gold, Anglo American, Newmont Mining, Glencore, Newcrest en Vale.

(Suriname Mirror/Mining.com/ICMM/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten