dinsdag 26 februari 2019

Liquiditeitspositie Curaçaose overheid bevindt zich in een problematische situatie

Beschikbare liquide middelen operationele bedrijfsvoering belopen 103,2 miljoen


Volgens de gangbare definitie is de cashflowpositie van het Land Curaçao zodanig dat momenteel sprake is van een ‘illiquide’ overheid. De beschikbare liquide middelen voor de operationele bedrijfsvoering - inclusief eigen financiering van gedane investeringen - belopen een bedrag van 103,2 miljoen. Dat was de stand volgens de jongste, vorige week door minister Kenneth Gijsbertha (MAN) aan de Staten aangeboden Financiële Management Rapportage (FMR), tot en met december 2018, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 26 februari 2019. 

Per ultimo verslagperiode is de zogeheten ‘current ratio’ ofwel liquiditeitsratio van de overheid 0,7. 'Dat is kritiek en is tevens een verdere verslechtering ten opzichte van 2017', aldus de FMR van het ministerie van Financiën. Toen bedroeg deze current ratio nog 0,9. De gewenste waarde van de current ratio is in principe van 1,0 tot 1,5. Plus 1 geldt als ‘liquide’. Tussen 0,8 en 1,0 als ‘zorgelijk’ en minder dan 0,8 als ‘illiquide’.

Met 0,7 rond de jaarwisseling verkeert de liquiditeitspositie van de Curaçaose overheid zich dus in een problematische situatie.

De mutaties op de gewone dienst van de begroting, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering) en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met december samen geleid tot een afname van de liquide middelen (cashflow) met 143,1 miljoen in het dienstjaar 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten