dinsdag 26 februari 2019

Peruaanse koffieproducenten stappen over op cocateelt

'Dalende koffieprijzen en vertragingen bij certificeren biologische bonen leiden tot overstap'


Koffieproducenten in Peru verlaten hun boerderijen om te werken op plantages waar coca wordt geteeld, het belangrijkste ingrediënt in cocaïne, als gevolg van de dalende koffieprijzen en vertragingen bij het certificeren van biologische bonen, aldus maandag 25 februari 2019 de belangrijkste koffiebond van het land. 

De groep, de Junta Nacional del Cafe (JNC), zegt dat boeren in december begonnen te migreren naar drugshandelregio's om te werken op cocaplantages, waar ze een hogere beloning van 70 tot 120 zolen ($ 21 en $ 36) per dag kunnen verdienen. Het tempo is sindsdien toegenomen, met honderden boeren die hun koffieoogst elke dag verlaten, zei de JNC.

'Koffie ... de export zit in de problemen en we missen de steun van de overheid met duidelijke acties om ze te overwinnen', zei het hoofd van de JNC, Tomas Cordova. 'Dit veroorzaakt armoede, werkloosheid en de uitbreiding van illegale gewassen.'

De trend zou een tegenvaller betekenen voor de inspanningen om de drugshandel in Peru, een toonaangevende producent, te bestrijden. Peru en de Verenigde Staten hebben jarenlang geïnvesteerd in programma's om cocaboeren te helpen overschakelen op alternatieve gewassen, voornamelijk koffie en cacao. Maar, de potentiële cocaïneproductie in Peru steeg in 2017 met 20 procent naar een hoogste punt in 25 jaar van 491 ton, volgens een rapport van het Witte Huis in november. De cocateelt groeide in 2017 met 14 procent naar 49.900 hectare toen de prijs van cocabladeren steeg en de uitroeiing daalde, volgens een gezamenlijk rapport in december door de Verenigde Naties en Devida, Desarrollo y Vida sin Drogas.

De JNC riep de regering van president Martin Vizcarra op om meer te doen om koffieboeren te helpen de wereldwijde trends bij te houden. Het zei dat vorig jaar de verkoop van biologische koffie in Duitsland werd opgeschort in afwachting van certificaten waaruit blijkt dat bonen geen sporen van agrochemicaliën hadden.

Vorig jaar produceerde Peru 6 miljoen zakken van 46 kilo koffie, waarvan het merendeel werd geëxporteerd, zei JNC. Terwijl de koffieproductie in Peru achterblijft bij het naburige Colombia en Brazilië, heeft het een niche gevormd als een biologische producent.

(Suriname Mirror/VoA News/La Republica/agraria.pe)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten