dinsdag 26 februari 2019

Er zou overeenstemming zijn bereikt met Venezuela voor de levering van 30.000 ton witte rijst

'Zodra het signaal binnen is, gaan wij over tot ondertekenen contracten waarna verscheping kan plaatsvinden'


De export van 30.000 ton witte rijst naar Venezuela in de komende dagen zal de opkoopprijs van een baal natte padie bij de voorjaarsoogst positief beïnvloeden. Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij verwacht dat de opkoopprijs dit seizoen wat hoger zal zijn dan de Srd 85 die bij de laatste oogst werd geboden door de molenaars en verwerkers. 

De minister zegt, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 26 februari 2019, dat de prijs van witte rijst nog overeengekomen moet worden met de afnemer. 'Als die is vastgesteld kunnen we beter prognoses maken over wat de mogelijke prijs van een baal natte padie zal zijn', stelde de bewindsman vrijdag in Wageningen. Volgens hem is het nog niet zo ver, 'maar, een werkgroep is wel bezig gesprekken te voeren met Venezuela'. Er zou bovendien al overeenstemming zijn bereikt voor de levering van 30.000 ton witte rijst van een bepaalde kwaliteit. 'Wij hebben alle voorwaarden en de informatie die daarbij nodig is doorgespeeld aan de ambassade van Venezuela.' Volgens de bewindsman is het nu slechts wachten op Venezuela.

De minister heeft recent nog met de Venezolaanse ambassadeur gesproken, 'zodra het signaal binnen is, gaan wij over tot het formaliseren en ondertekenen van de contracten waarna de verscheping kan plaatsvinden'. 

Intussen is er een scan gemaakt van de hoeveelheid rijst die nog in de schuren van de molenaars ligt. Die wijst uit dat er tussen de 30.000 en 40.000 ton witte rijst ligt opgeslagen. 'Venezuela vraagt wel rijst van een goede kwaliteit en is bereid ook een betere prijs te geven voor het product.'

Voor de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) is het goed nieuws. 'We zijn blij dat onze boeren wat meer zullen krijgen voor het product dat zij straks gaan leveren aan de molenaars', zegt Harinandan Oemraw, voorzitter van de SPBA. Uit een calculatie van hem blijkt, dat boeren dit seizoen Srd 133,92 hebben uitgegeven om een baal natte padie te produceren. Volgens hem zijn grondbewerking, vliegkosten en kunstmest de grote posten waarvoor meer geld is uitgegeven.

'We weten nog niet wat het combineloon zal bedragen, als we dat ook optellen zitten we misschien boven de Srd 135 per baal', beweert Oemraw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten