dinsdag 26 februari 2019

Brazilië pleit voor vreedzame oplossing Venezolaanse crisis

Brazilië staat niet toe dat landen via haar grondgebied militaire troepen naar Venezuela sturen

(Bron foto: Twitter)
Zeker 25 doden en 84 gewonden tijdens ongeregeldheden in het grensoord Santa Elena de Uairén


Brazilië is van mening, dat er een vreedzame oplossing moet worden gevonden voor de Venezolaanse crisis en zegt dat het niet zal toestaan ​​dat het buitenland zijn grondgebied als uitgangspunt gebruikt om militaire troepen over de grens in Venezuela te sturen, zei de vicepresident van het land, generaal Hamilton Mourão, maandag 25 februari 2019 na de ontmoeting van de Lima Group in Bogota, Colombia. 

'Brazilië overweegt dit helemaal niet', vertelde Mourão aan Braziliaanse verslaggevers. 'Je moet altijd onthouden dat elke aanwezigheid van een buitenlandse troepenmacht in ons land toestemming moet hebben van het Nationale Congres, de overheid kan dit niet simpelweg doen', voegde Mourão eraan toe.

Brazilië, net als de elf andere landen in de regio, heeft de oppositieleider, Juan Guaido, erkend als de interim-president van Venezuela. Hoewel Mourão een vreedzame oplossing voor het conflict in Venezuela verdedigt, zei hij financiële en economische sancties tegen de regering van Nicolas Maduro te steunen.

De grens tussen Venezuela en Brazilië is sinds afgelopen donderdagnacht gesloten door de Maduro-regering. Vrachtwagens met humanitaire hulp, gepland om zaterdag de grens over te steken, keerden zondag terug naar Brazilië zonder voedsel en medicijnen te kunnen leveren aan de Venezolaanse bevolking.

Op zondagavond reisde de burgemeester van Santa Elena de Uairén door een bosrijke omgeving naar het Braziliaanse grensplaatsje Pacaraima, waar hij om hulp vroeg en dat minstens vijfentwintig mensen waren gedood en meer dan 80 gewond geraakt in Santa Elena.


Volgens lokaal nieuws hebben ongeveer zeventig Brazilianen hun toevlucht gezocht in het Braziliaanse consulaat in Santa Elena de Uairén, proberend de grens terug naar Brazilië over te steken.



(Suriname Mirror/The Rio Times/g1.globo.com/veja.abril.com.br/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten