dinsdag 26 februari 2019

Jogi (VHP): ‘Hoefdraad moet niet als domme koe redeneren’

'President Bouterse zou het land een dienst bewijzen door Hoefdraad onmiddellijk te ontslaan'

'Hoefdraad is geen econoom, maar een statisticus die lijntjes kan trekken, hij waant zich iets te weten over economie'


VHP-parlementariër Mahinder Jogi vindt dat president Desi Bouterse het land een dienst moet bewijzen door Financiën-minister Gillmore Hoefdraad onmiddellijk met ontslag te sturen. ‘Het verdraaien van feiten’ en ‘vernederen van de ex-Centrale Bank governor en deskundigen’ afgelopen week in De Nationale Assemblee (DNA) kunnen volgens de VHP’er niet door de beugel. 

'Als zoveel economen en de Vereniging van Economisten in Suriname aan de bel trekken en vragen om een veel betere begroting op te stellen, niet weer monetair te gaan financieren, dan moet Hoefdraad niet als een domme koe redeneren en denken dat hij het beter weet. Het is de economische kennis van deze minister die ons in het moeras heeft gestopt. Hoefdraad is geen econoom, maar een statisticus die lijntjes kan trekken. Hij waant zich iets te weten over economie', zegt Jogi dinsdag 26 februari 2019 in het Dagblad Suriname.

Hoefdraad hield de volksvertegenwoordiging voor, dat artikel 21 van de Bankwet voorziet in de mogelijkheid om kortstondige leningen te nemen tot 10% van de lopende rekening. Dit komt neer op ongeveer Srd 670 miljoen. Jogi vindt dat de bewindsman misbruik maakt van de wet en hierdoor de wisselkoers weer onder druk zet.

'Je hebt geen geld, maar probeert met kunst en vliegwerk de zaak draaiende te houden. Na de verkiezing van 2020 gaan wij precies hetzelfde weer krijgen wat wij hebben gehad na de verkiezing van 2015. Alles gaat de pan uitvliegen', aldus de politicus

De Nationale Assemblee wacht ondertussen nog steeds op de briefwisseling tussen de minister van Financiën en de gewezen governor. Bij aanvang van de openbare vergadering vrijdag wilde VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien van de voorzitter van het parlement weten in hoeverre de brieven al waren ontvangen. Assembleevoorzitster Jennifer Geerlings-Simons antwoordde, dat ze nog niet over de correspondentie beschikte. Zij zou er ook werk van maken.

Jogi vindt dat de minister bezig is met een vertragingstactiek. Hij vindt het vooral een dieptepunt dat leden uit de coalitie, inclusief de parlementsvoorzitster, bewust Hoefdraad in bescherming nemen en hierdoor meehelpen om het land verder te vernietigen.

Volgens Jogi is het ondertussen al opvallend, dat Hoefdraad besmet is geraakt met het ‘a-no-mi’ virus, waardoor bij alles deze minister de schuld schuift in de schoenen van derden. Nu wordt ex-governor Gersie ervan beschuldigd financiële transacties te hebben gepleegd die als dubieus bestempeld kunnen worden. 'In de kwestie van het Academisch Medisch Centrum heeft Hoefdraad ook gezegd dat er koppen moesten rollen, want andere mensen hadden geblunderd. Daarna is hij 380 graden gedraaid.'

De parlementariër is voorstander van een live confrontatiedebat tussen Hoefdraad, Gersie, de economen Jim Bousaid, Anthony Caram en andere deskundigen van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). 'Dat is waar Hoefdraad zijn ballen moet tonen', aldus de VHP’er.

De bewindsman heeft in een ruim een uur durend betoog vorige week donderdag de aanval geopend op deskundigen die kritische kanttekeningen hebben geplaatst richting de regering, Glenn Gersie, en diens managementteam. 'Het is altijd weer de persoon met een buitenlands paspoort die zogenaamd de wijsheid in pacht heeft. Daarna worden de presentaties tot misselijkmakend toe continu door een ander neokoloniaal station verspreid alsof het een film was die de laatste academy award had gewonnen. Maar, dan als slechtste film met de slechtste acteurs in een vrij leeg theater', zei Hoefdraad.

De minister vindt dat in twee presentaties doemscenario’s zijn bereid. Hij vindt dat bepaalde actoren binnen de samenleving ‘zeer verfoeilijk omgaan met het verdraaien van informatie’. Zo worden assumpties als feiten gepresenteerd en feiten worden totaal genegeerd. Het is ook deze ontwikkeling dat volgens hem erin heeft geresulteerd dat mensen zijn gaan speculeren en de rust op de wisselkoersmarkt wordt verstoord.

Ondertussen zijn ook vier leden van het Management Team van Gersie ontheven bij de Centrale Bank, waardoor ook onrust is gecreëerd onder de personeelsleden. In het parlement had Hoefdraad al zijn afkeuring uitgesproken tegen dit Management Team. 'Onafhankelijkheid van de Centrale Bank wordt niet bereikt met politiek geladen adviseurs, als het Management Team respectloos is tegenover de president, als veiligheidsmedewerkers beledigende informatie verspreiden over de regering of de president', aldus de minister in de Assemblee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten