zondag 24 februari 2019

Frans 5-jarig jongetje beschuldigd van het herintroduceren van mazelen in Costa Rica

Costa Rica was sinds 2014 gevrijwaard van mazelen


Een niet-gevaccineerd 5-jarig Frans jongetje op vakantie met zijn ouders, wordt ervan verdacht de mazelen opnieuw in Costa Rica te hebben geïntroduceerd, aldus het ministerie van Volksgezondheid 20 februari 2019 in een verklaring.

De drie toeristen arriveerden op 18 februari in het Latijns-Amerikaanse land en de jongen is sindsdien in quarantaine geplaatst in een ziekenhuis in Puntarenas. De autoriteiten van het land hebben contact opgenomen met Frankrijk, zodat ze kunnen controleren of andere mensen aan hun kant zijn besmet.


Autoriteiten zijn ook op zoek naar mensen waarmee de jongen in contact kan zijn geweest sinds de komst van het gezin in Costa Rica, dat sinds 2014 gevrijwaard was van mazelen.

De zeer besmettelijke ziekte, die het meest voorkomt bij jonge kinderen, leidt tot symptomen zoals hoge koorts en witte vlekken in de mond voordat ze zich ontwikkelen tot de 'uitbarsting van mazelen'.

De ernstigste complicaties van ernstige mazelen zijn onder meer blindheid, encefalitis (een infectie die zwelling van de hersenen veroorzaakt), diarree en uitdroging en ernstige luchtweginfecties, volgens de WHO.

Meer dan 82.000 mensen in Europa waren besmet met de mazelen in 2018, wat het grootste aantal gevallen aangeeft dat dit decennium in de regio is gemeld, waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eerder deze maand. Tweeënzeventig kinderen en volwassenen stierven aan de ziekte. De WHO zei dat het historische jaarcijfer driemaal hoger was dan dat van 2017 en 15 keer groter was dan het recordniveau dat in 2016 werd gemeld. Oekraïne noteerde het grootste aantal gevallen van mazelen in Europa in 2018, op 53.218. Frankrijk (2.913) en Italië (2.517) behoorden ook tot de 10 meest getroffen landen.

(Suriname Mirror/EuroNews/Twitter/crhoy.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten