zondag 24 februari 2019

Suriname is zeven nieuwe rechters rijker

Waarnemend Hof-ppresident Rasoelbaks: ‘De rechtspraak kan met uw entree weer ademen’ 


De installatie van zeven nieuwe rechters is eindelijk een feit. Maureen Dayala, Duncan Nanhoe, Eric Rudge, Clayton Wallerlei, Jimmy Kasdipowidjojo en Lydia Ravenberg zijn vrijdag 22 februari 2019 als leden plaatsvervangers van het Hof van Justitie geïnstalleerd, zo berricht het Dagblad Suriname. Oud-procureur-generaal en ex-minister van Justitie en Politie, Soebhas Punwasi, is geïnstalleerd als lid. 

'De rechtspraak kan met uw entree weer ademen', was de boodschap van Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof van Justitie, aan de nieuwe magistraten. Hij heeft namens de rechterlijke organisatie zijn erkentelijkheid uitgesproken voor de steun van de regering in het realiseren van de verschillende doelen van de rechterlijke organisatie. Vooral de bijzondere inzet van Justitie-minister Stuart Getrouw en directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden van het Kabinet van de President Eugene van der San, wordt gewaardeerd.

'Het stemt het Hof goed dat het beleid van de regering, voor wat betreft de rechtspraak, gericht is om de rechtstaat Suriname rechtsstatelijk en staatsrechtelijk te versterken middels deze en andere concrete actiepunten', benadrukte Rasoelbaks.

Dayala, Nanhoe, Ravenberg, Punwasi en Kasdipowidjojo worden ingezet bij de unit Strafzaken. Met de vaste kamers in deze unit verwacht Rasoelbaks dat er een snelle wisselwerking zal zijn voor de behandeling van hoger beroepen in strafzaken en Raadkamerprocedures.

'Met de binnenkomst van Punwasi en Kasdipowidjojo zal ook de unit Hof Strafzaken opleven en in het bijzonder als het gaat om rechtsvorming, rechtseenheid en rechtsontwikkeling op het hoogste niveau', aldus Rasoelbaks.

Ook de units Handel en Kortgeding zullen met de entree van Rudge en Wallerlei en de herschikking van de andere senioren rechters wat ademruimte krijgen. Vanwege de vele achterstanden en lange doorlooptijden in rechtszaken bestaat er volgens de waarnemend president van het Hof al geruime tijd behoefte tot verruiming van de capaciteit van de rechterlijke macht.

Het traject tot beëdiging en installatie van deze zeven rechters heeft echter twee jaren geduurd, omdat eerst verschillende zaken in acht moesten worden genomen. Daaronder vallen ook de nodige checks and balances tussen de rechterlijke en uitvoerende macht en ook het identificeren en selecteren van kandidaten die direct inzetbaar zouden kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten