zondag 24 februari 2019

Zeker twee mensen door Venezolaanse veiligheidstroepen gedood bij grensplaats Santa Elena de Uairén

Bij Cúcuta, Colombia, staken Venezolaanse politie en militairen twee vrachtwagens met hulpgoederen in brand

(Bron foto: Twitter)
- Tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten zouden naar Colombia zijn gevlucht
- Eerste vrachtwagen met humanitaire hulp is Venezuela binnengekomen via de grens met Brazilië
- Schip met hulpgoederen op Curaçao gaat via Bonaire naar Venezuela


Zeker twee mensen, onder wie een 14-jarige jongen, zijn zaterdag 23 februari 2019 in de Venezolaanse grensplaats Santa Elena de Uairén om het leven gekomen tijdens botsingen met veiligheidstroepen. De oppositie probeert vrachtwagens met voedsel en andere hulp het land in te krijgen, het regime van president Nicolás Maduro poogt dit koste wat kost te voorkomen. 

De situatie in Venezuala raakt met de dag meer gespannen, met name aan de grenzen. De zelfbenoemde interim-president Juan Guaidó, tegenstander van Maduro, organiseerde zaterdag hulpkonvooien vanuit Colombia en Brazilië. Het leger weigert de vrachtwagens echter binnen te laten. Maduro heeft de grenzen gesloten, terwijl het land met een ernstig voedseltekort kampt. De regering stelt dat Guaidó de hulpleveringen wil gebruiken om een buitenlandse militaire interventie en de val van Maduro in gang te zetten.

Bij de plaats bij Cúcuta aan de grens met Colombia staken de Venezolaanse politie en militairen twee van de vier vrachtwagens met hulpgoederen in brand. Dat heeft een afgevaardigde van de oppositie gezegd tegen verslaggevers. 'Mensen proberen het grootste deel van de hulpgoederen te redden uit de vrachtwagen die op bevel van Maduro in brand is gestoken', zei afgevaardigde Gaby Arellano.



Venezolaanse militairen hadden eerder de vier hulptrucks bij de Francisco de Paula Santander-brug gestopt en traangas afgevuurd op demonstranten die de vrachtwagens begeleiden. Dat is te zien op nieuwe beveiligingsbeelden van een Colombiaanse regeringsbron. Daarbij raakten 285 mensen gewond, van wie er 37 naar ziekenhuizen moesten worden gebracht.


De brug, vlakbij de Venezolaanse stad Urena, is een van de drie overgangen waarover oppositieleider Juan Guaidó het broodnodige voedsel en medicijnen hoopt te vervoeren. Inmiddels zouden tientallen Venezolaanse militairen en politieagenten naar Colombia zijn gevlucht, zo meldt de Colombiaanse migratiedienst.


Venezuela heeft de diplomatieke betrekkingen met het land verbroken. 'We kunnen niet langer tolereren dat Colombiaans grondgebied het toneel is van agressie tegen Venezuela', zei president Maduro tijdens een massabijeenkomst van zijn aanhangers in de hoofdstad Caracas. Alle Colombiaanse diplomaten en consulaire medewerkers moeten het land binnen 24 uur verlaten.

Ondanks de gesloten grenzen zou de eerste vrachtwagen met humanitaire hulp Venezuela zijn binnengekomen via de grens met Brazilië, meldde oppositieleider Juan Guaidó op Twitter. 'Aandacht voor Venezuela: We kondigen officieel aan dat de eerste zending humanitaire hulp onze grens met Brazilië is binnengekomen. Dit is een geweldige prestatie, Venezuela!', aldus Guaido.



Een getuige zei tegen persbureau Reuters, dat de vrachtwagen op Venezolaanse bodem was, maar nog niet de douane is gepasseerd.

Zolang het zo lastig blijkt hulpgoederen Venezuela binnen te krijgen, zal Curaçao die ook niet verzenden. Dat heeft de Curaçaose regering zaterdag benadrukt. De eerste vracht hulpgoederen voor de bevolking van Venezuela kwam eerder deze week aan op Curaçao, met de bedoeling ze daar op te slaan totdat transport naar Venezuela mogelijk is.

Curaçao, het tot het Koninkrijk der Nederlanden behorende eiland ligt slechts 75 kilometer voor de Venezolaanse kust, is een spil in de hulp aan de noodlijdende bevolking. De Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó en de Verenigde Staten hebben daar om gevraagd. Nederland en Curaçao stemden daarmee in. Guaidó is door Nederland erkend als interim-leider. Ondanks dat Curaçao vooralsnog geen hulp verstuurt, vertrekt mogelijk dit weekend een schip vanaf naar Venezuela. Dat kwam vrijdag op het eiland aan en wil humanitaire hulpgoederen vervoeren, die zijn verzameld in Zuid-Florida, VS, door Venezolaanse immigranten.

De Curaçaose overheid verklaarde zaterdag dat de organisatoren van het transport nu met de producten naar Bonaire willen vertrekken. Vandaar willen ze naar Venezuela gaan. Omdat het gaat om een privé transport via een commercieel bedrijf, kan Curaçao het schip niet tegenhouden.

(Suriname Mirror/La Nacion/AD/Twitter/La Vanguardia/Reuters)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten