zondag 24 februari 2019

Duizenden mensen in Mexico-Stad de straat op uit protest tegen moord op milieuactivist-journalist

Samir Flores Soberanes werd tweemaal in hoofd geschoten in zijn huis in Amilcingo



Duizenden demonstranten zijn vrijdag 22 februari 2019 in Mexico-Stad de straat op gegaan na de moord op een milieuactivist. Samir Flores Soberanes, die ook journalist was, werd woensdag tweemaal in zijn hoofd geschoten in zijn huis in Amilcingo, ten zuiden van Mexico-stad. 

De demonstranten hielden protestborden vast: 'Samir stierf niet, de overheid doodde hem'; 'Samir leeft'; en 'Gerechtigheid voor Samir'. Terwijl de mars zich door Mexico City verspreidde, verzamelden duizenden in Amilcingo om Flores te begraven.


Het motief voor de moord is nog niet duidelijk, maar een Officier van Justitie heeft aangegeven dat het verband houdt met de georganiseerde misdaad. Flores was een langdurige tegenstander van het Proyecto Integrale Morelos (PIM), een ontwikkelingsproject dat twee nieuwe thermo-elektrische installaties en een 150 kilometer lange aardgaspijpleiding in de staat omvat.

Zijn dood kwam slechts dagen vóór het openbaar referendum van zaterdag en zondag over de plannen.


Het Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua Morelos, Puebla, Tlaxcala (FPDTA), waarvan Flores lid was, zeiden dat hij een openbare bijeenkomst bijwoonde over het project dagen voor zijn dood en regeringsvertegenwoordigers uitdaagde.


De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador uitte spijt over de moord, maar zei dat het referendum zou doorgaan. 'Het spijt me zeer van de moord', zei hij. 'De raadpleging moeten we voortzetten, omdat het een proces is dat al is afgesproken.'

Activisten vrezen dat de pijpleiding de lokale watervoorziening zal besmetten, wat vooral de inheemse gemeenschappen in het gebied zou treffen.

Flores's familie en vrienden werden op vrijdag vergezeld door vele anderen in Amilcingo voor een begrafenisstoet door de straten. De stoet pauzeerde in de kantoren van Amiltzinko Community Radio, waar Flores als producer werkte. De inhoud van een brief naast het lichaam van Flores werd niet bekendgemaakt door de politie.


Een milieugroep waar hij mee samenwerkte zei, dat de moord gelieerd was aan zijn verzet tegen de pijplijn. Ambtenaren zeiden dat ze geen bewijs hadden dat Flores' moord verband hield met het project of het referendum.

De aanklager van Morelos, Uriel Carmona, vertelde Radio Fórmula dat hij geloofde dat de moord verband hield met de georganiseerde misdaad.

Milieuactivisten werden in recordcijfers gedood in 2017, het laatste jaar waarvan cijfers bekend zijn. Volgens gegevens verzameld door Global Witness, zijn er 201 vermoord. Mexico zag het op één na hoogste aantal moorden na Brazilië, met 15 moorden, een meer dan vijfvoudige stijging ten opzichte van het voorgaande jaar.




(Suriname Mirror/BBC/Twitter/Independent)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten