woensdag 16 januari 2019

Defect in Colombia's grootste hydro-dam Hidroituango vooralsnog verholpen door nutsbedrijf EPM

Een ​​van de twee poorten naar de turbinekamertunnel gesloten


Medellin's openbare nutsbedrijf bedrijf EPM heeft vandaag, woensdag 16 januari 2019, met succes de eerste fase afgerond van een operatie om een defect in 's lands grootste hydro-elektrische dam te herstellen. Het bedrijf zegt, dat het in staat was om een ​​van de twee poorten naar de turbinekamertunnel te sluiten, die voorlopig is gebruikt voor de afvoer van water uit het reservoir van de Hidroituango-dam. 

EPM werd gedwongen om het sluiten van deze poorten te versnellen nadat er een enorm sinkhole was gevonden in de berg die de dam ondersteunt, vermoedelijk als gevolg van erosie veroorzaakt door het water dat door de tunnel stroomt.


De tweede poort wordt volgende week gesloten. Deze operatie is mogelijk riskanter dan die van woensdag, omdat het onzeker is of de berg sterk genoeg is om de zuigkracht te weerstaan ​​die wordt veroorzaakt door de enorme hoeveelheid water die er doorheen stroomt. Zodra de turbinetunneltunnel is gesloten, kunnen ingenieurs de schade in de tunnel en de berg inspecteren en beslissen of de dam van 4 miljard dollar kan worden voltooid of moet worden gedeconstrueerd.


De bouwproblemen van het megaproject begonnen in mei vorig jaar nadat de voortijdige sluiting van de oorspronkelijke waterafvoertunnels en het stijgende water in het reservoir het hele project dat nog in aanbouw was, dreigde te overspoelen.


Om de controle over het project te herwinnen, besloot EPM de turbinekamertunnel te gebruiken om water uit het reservoir te laten lozen in de Cauca-rivier. Of dit besluit de dam redde, die in november vorig jaar moest beginnen met het leveren van 17% van de energie in Colombia, zal niet duidelijk zijn tot na het sluiten van de turbinetunneltunnel.

De financiële gevolgen van de mislukkingen van EPM dwongen het bedrijf om miljoenen activa te verkopen, terwijl Medellin, dat grotendeels afhankelijk is van de inkomsten van het nutsbedrijf, werd gedwongen voorlopig in de uitgaven te snijden om een ​​mogelijk faillissement te voorkomen.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/El Tiempo/El Colombiano/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten