woensdag 16 januari 2019

Land Curaçao sluit begrotingsjaar 2018 af met 81,5 miljoen gulden aan tegenvallers....

Minister Gijsbertha wijt tegenvallers voornamelijk aan de economische krimp


Volgens de jongste aangepaste eindejaarsprognose sluit het Land Curaçao het begrotingsjaar 2018 met 81,5 miljoen gulden aan tegenvallers. Er zijn zowel tegenvallers qua belastingopbrengsten, tegenvallers wat betreft andere baten, waaronder dividenden van overheids-nv’s, als tegenvaller als gevolge van extra overheidsuitgaven. Bij elkaar gaat het om het aanzienlijke bedrag van 81,5 miljoen, zo becijfert het College financieel toezicht (Cft) in een brief aan het kabinet en de Staten, aldus vandaag, woensdag 16 januari 2019, het Antilliaans Dagblad.

De tegenvaller bij de belastingen bedraagt - nota bene ná meevallers - 38,4 miljoen. De tegenvaller in verband met achtergebleven andere baten, zoals dividenden, komt uit op 15,1 miljoen. En met meer uitgaven dan begroot is de tegenvaller 28 miljoen.



Minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën wijt deze tegenvallers voornamelijk aan de economische krimp, die onder meer zichtbaar wordt in een tegenvaller bij de loonbelasting: 39,4 miljoen minder.

Daarnaast worden tegenvallers in de begrote opbrengsten uit het compliance-traject, bedoeld om de inkomsten uit belastingen juist op te schroeven, genoemd. De bewindsman heeft verder aangegeven dat een meevaller is gerealiseerd van 13,6 miljoen inzake navordering invoerrechten en omzetbelasting. Dit bedrag is hierboven verwerkt, maar dan nóg blijft er per saldo sprake van een belastingtegenvaller.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten