woensdag 16 januari 2019

Rusland bezorgd over eventueel militair ingrijpen VS in Venezuela

'Washington steunen op de oppositie om besprekingen met de regering te blokkeren'


De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov, zei vandaag, woensdag 16 januari 2019, gealarmeerd te zijn voor een of andere mogelijke Amerikaanse militaire optie voor Venezuela en beschuldigde Washington ervan te steunen op de oppositie om besprekingen met de regering te blokkeren.


Lavrov, die zijn jaarlijkse persconferentie hield, zei dat de Amerikaanse benadering van Venezuela laat zien dat Amerikaanse pogingen om overheden over de hele wereld te proberen te ondermijnen die zij niet leuk vonden, door gingen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn steun betuigd aan een oppositieleider, die de druk op de socialistische president Nicolas Maduro van Venezuela opvoert nu die aan zijn betwiste tweede regeertermijn is begonnen. In 2017 zei Trump, dat hij een 'militaire optie' om een ​​einde te maken aan wat hij beschouwt als economische chaos in Venezuela, een nauwe Russische bondgenoot, niet uitsluit in opmerkingen die leidden tot wijdverspreide veroordeling.

De VS heeft ook kritiek geuit op Moskou voor het lanceren van militaire vluchten naar Venezuela, kritiek die het Kremlin uiteraard heeft verworpen.

Het door de oppositie geleide congres van Venezuela verklaarde Maduro als een 'usurpator' toen Washington de leider van het congres, Juan Guaido, als legitieme president van het land wenste te erkennen, aldus twee personen die bekend zijn met de zaak.
Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei vandaag, dat de Verenigde Staten, die al sancties tegen Maduro en een aantal van zijn beste bondgenoten heeft opgelegd, de actie van de oppositie steunt. 'We feliciteren, erkennen en ondersteunen de moed van # Venezuela's Nationale Vergadering om #Maduro formeel tot een 'usurpator' van de democratie te verklaren en de uitvoerende verantwoordelijkheden over te dragen aan de Nationale Assemblee', schreef Pompeo op Twitter.


In het weekend noemde Pompeo de regering van Maduro onwettig en zei dat de Verenigde Staten zou samenwerken met gelijkgestemde landen in Latijns-Amerika om de democratie in Venezuela te herstellen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten