woensdag 16 januari 2019

Archeologen in het noorden van Peru vinden overblijfselen van 132 kinderen

(Bron foto's: National Geographic)
Vondst is bewijs van een van de grootste menselijke offers in de wereldgeschiedenis

'We hebben 10 graftombes gevonden, blijkbaar kinderen uit de Chimu-elite'


Archeologen in een gebied in het noorden van Peru, vroeger bewoond door de Chimu-beschaving, hebben de overblijfselen van 132 kinderen gevonden, een bewijs van een van de grootste menselijke offers in de wereldgeschiedenis. 


De overblijfselen, samen met die van 260 jonge lama's, werden gevonden in de buurt van het kustplaatsje Huanchaco, ongeveer 560 kilometer ten noordwesten van Lima, meldde de krant El Comercio dinsdag 15 januari 2019.

'Dit zijn ongeveer vier offergebeurtenissen die werden uitgevoerd tussen 1200 en 1520, of één per eeuw. Dit laat zien, dat ze zelfs na de Inca-verovering doorgingen met mensenoffers', vertelde archeoloog Gabriel Prieto de krant. 'We hebben 10 graftombes gevonden, blijkbaar kinderen uit de Chimu-elite, omdat ze begraven waren met artefacten en beschilderde kleding.' De leeftijd van de kinderen varieerde tussen 5 en 14 jaar, voegde hij eraan toe.


Terwijl de bevindingen werden gedaan aan de kust, omvatten ze zaden en veren uit het Amazonegebied aan de andere kant van het Andesgebergte, aldus het bericht.

De verkenning werd gefinancierd door National Geographic en gedetailleerd beschreven in het februarinummer. Afgelopen april meldde National Geographic een andere ontdekking van 137 kinderen en 206 lama's in het Huanchaquito-Las Llamas-gebied, ongeveer anderhalve kilometer verwijderd van de nieuwe ontdekking. National Geographic zegt, dat de vondst de grootste tot nu toe is in Noord- en Zuid-Amerika en waarschijnlijk de wereld.

De Chimu, hun hoofdstad in Chan Chan, creëerden het op een na grootste rijk in de geschiedenis van de oude Andes. Het staat bekend om zijn architectuur en gouden kunstwerken. Ze bouwden ook een uitgebreid irrigatiesysteem met kanalen die het mogelijk maakten om woestijngebieden te cultiveren. De Chimu werden veroverd door de Inca's in 1470.

Onder de Chimu-praktijken die door de Inca's werden aangenomen, was het beleid om veroverde landen autonomie en bepaalde kunstkenmerken toe te staan.

(Suriname Mirror/UPI/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten