woensdag 16 januari 2019

Vermeende 'premiejagers' op jacht in Suriname naar zeker drie 'criminelen'

Dubieuze organisatie actief in Suriname begeeft zich zelf op illegaal crimineel terrein


Een vermeende dubieuze organisatie genaamd World Alliance Investigations looft via Facebook een beloning uit voor het opsporen van personen die zij zoekt in Suriname, zo meldt de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 januari 2019.

Op de Facebook-pagina van deze - volgens de Ware Tijd - premiejagers (de pagina bestaat pas zo'n week, sinds 6 januari 2019!) zijn foto’s geplaatst van drie vermoedelijke criminelen die ze tracht op te sporen. Het gaat om twee mannen en een vrouw, van wie geen namen worden genoemd. Ook wordt voor het gemak niet vermeld waarom de drie worden gezocht.

Zijn het criminelen? Zijn het verdachten van wat?? Gaat het om een persoonlijke 'afrekening'? De 'organisatie' begeeft zich op een hellend vlak met haar illegale, criminele, activiteiten in Suriname.

Volgens een post van de vermeende privédetectives op 9 januari op Facebook gaat het om Cubanen die Spaans en Engels spreken en ze moeten 26 of 27 jaar zijn. Ze zijn voor het laatst gezien aan de Arnoldstraat te Tourtonne. 'Iedereen die informatie kan verstrekken over hun locatie en dat kan bewijzen met fotomateriaal, krijgt een beloning van 200 US dollar', staat in de oproep.


Hoofd Voorlichting van het Korps Politie Suriname, Humphrey Naarden, kent de vermeende organisatie niet. Hij wijst erop dat de politie niet werkt met privédetectives of premiejagers. Hiervoor heeft Suriname geen wetgeving. Hij herinnert zich dat iemand een tijd geleden een soortgelijke organisatie wilde oprichten, 'maar, het is niet gelukt, omdat ons recht- en opsporingssysteem geen ruimte hiervoor heeft'.

Advocate Michella Lau-Kerssenberg stelt: 'Precies dit is wat gebeurt wanneer wij geen wetten, regels en beleid maken. Dit soort bureau's van headhunters werkt bijvoorbeeld in Amerika ook op deze manier, maar daar is dan meestal al een officiële opsporing en dan pas mag jij het op een site plaatsen als headhunter. Er zijn daar regels.' Ze ziet graag dat ook Suriname hiervoor spoedig wetgeving maakt. De advocate benadrukt dat het strafbaar is om iemand in zijn eer en goede naam aan te tasten. 'Maar, met die verouderde wetgeving gaan mensen makkelijk vrijuit vanwege de omstandigheden, als je strikt volgens een delictsomschrijving van oude wetgeving gaat werken.' 

Desgevraagd zegt Jessica Iglesias, ondervoorzitster van de Raad van Braziliaanse burgers in Suriname, dat de genoemde personen die worden omschreven als Cubanen veel gelijkenis vertonen met Brazilianen. Zij is niet op de hoogte van de Facebook-pagina van World Alliance Investigations. 'Ik weet wel dat er vaak foto's worden verspreid zonder officiële opsporingsoproep en dat mensen die niets te maken hebben met de criminele wereld benadeeld worden.' Zij zal de informatie van de Facebook- pagina doorspelen naar Evangilina Cariné Miranda, de Braziliaanse Federale Politie attaché in Suriname.

(Suriname Mirror/de Ware Tijd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten