woensdag 16 januari 2019

Colombia ruimt Venezolaans migratiekamp in Bogota op

Stroom vluchtelingen uit Venezuela gaat echter onverminderd door


Colombiaanse autoriteiten hebben een kamp, waar Venezolaanse immigranten in de hoofdstad van Bogota verbleven, ontmanteld, terwijl de stroom vluchtelingen uit het door de crisis getroffen buurland naar verwachting onverminderd door zal gaan. 

Gele tenten die ooit families huisvestten, werden opgestapeld in een hoek van het voetbalveld dat in november werd veranderd in een tijdelijk onderkomen voor ongeveer 600 Venezolaanse migranten die eerder buiten het belangrijkste busstation van de stad hadden geslapen.


Carmen Nunez, die dinsdag 15 januari 2019 58 werd, huilde in de richting van de autoriteiten, omdat ze geen idee had waar ze nu heen moest gaan. 'Moet ik naar de straat gaan?', vroeg ze, met haar wandelstok in de hand. 'Ik heb geen geld, maar ik wil terug naar Venezuela, in ieder geval daar zal ik een plek hebben om te blijven. Ze kreeg vervoer aangeboden naar de stad Cucuta aan de Venezolaanse grens, maar heeft geen geld om terug te keren naar haar huis aan de Venezolaanse kust.

Andere migranten stonden met hun bezittingen buiten het kamp. 15 Januari was al bekend als de sluitingsdatum van het kamp, ​​mede als reactie op de druk van Colombianen op de groeiende aanwezigheid van migranten.

Volgens de Verenigde Naties hebben ongeveer 3 miljoen mensen Venezuela verlaten sinds 2015, op zoek naar een uitweg uit een hyperinflatoire economische ineenstorting die basisvoedsel en medicijnen buiten het bereik van de meeste burgers heeft gebracht. Nog eens 2 miljoen zullen waarschijnlijk in 2019 emigreren, schat het. De overgrote meerderheid reist over land naar Colombia, sommigen te voet, hoewel velen doorgaan naar andere delen van Zuid-Amerika.

Cristina Velez, secretaris van Sociale iIntegratie van Bogota, zei in een persconferentie dat de stad niet van plan was om nog meer opvangplaatsen te openen tenzij er buitengewone omstandigheden zijn die dit rechtvaardigen.

'Ik heb geen idee wat we gaan doen', zei Junior Palacios, 23, uit Caracas, die met vier vrienden buiten het geëvacueerde kamp zat. 'Ik wil niet teruggaan naar Venezuela. Het is een kwestie van vooruitgaan en op de een of andere manier een leven opbouwen.'

(Suriname Mirror/Reuters/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten