woensdag 18 december 2019

LVV: EU-regels gelden voor alle exporterende landen en niet alleen voor Suriname

'Het ministerie kan nimmer laksheid worden verweten'


'Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wenst ten overvloede aan te geven dat de EU-regels, die per 14 december 2019 zijn ingegaan, niet alleen van kracht zijn voor Suriname. De EU-regels gelden voor alle landen, met name de Afrikaanse en Aziatische landen, die naar de Europese Unie exporteren. Deze regels houden onder andere in, dat alle groenten en fruit die naar de Europese Unie worden verstuurd en/of meegenomen, voorzien moeten zijn van een fytosanitair certificaat', aldus het ministerie dinsdag 17 december 2019.

Zo is het ook verboden bepaalde groenten en fruit te versturen en/of mee te nemen zoals sopropo, manja, citrus, syzygium soorten waaronder, sterappel, sapoitille, en andere fruitsoorten die fruitvliegen bevatten.

De groenten en fruitsoorten die niet zijn genoemd mogen wel naar de EU worden verzonden. Echter moeten deze worden aangeboden ter keuring voor het verkrijgen van een fytosanitair certificaat.

- Dat kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 11:00 uur bij de Dienst Plantenbescherming en Kwaliteitskeuringen aan de Letitia Vriesdelaan no. 10 (CAHFSA- Gebouw), telefonisch te bereiken op de nummers 479112 # 1218 of 426832. -

'Zoals alle andere landen die naar de EU exporteren heeft ook het ministerie van LVV aanpassingen gepleegd in samenwerking met alle actoren om de gestelde deadline te halen wat ook is gelukt. Het ministerie kan dus nimmer laksheid worden verweten.'

Minister Rabin Parmessar heeft alles in het werk gesteld om de nodige voorzieningen te treffen alsook de ondersteuning te bieden aan de agrarische sector, zodat deze kunnen voldoen aan de gestelde voorwaarden.

'De EU-regels die op zaterdag zijn ingegaan, zijn regels die gelden voor alle landen die exporteren en niet alleen voor Suriname. Wij zijn als ministerie met de actoren aan het beraadslagen, hoe alternatieven toe te passen om alsnog te kunnen exporteren naar de EU.'

'Het ministerie van LVV wordt bewust of onbewust zeer onterecht nalatigheid verweten alsof zij niet op tijd zou hebben gereageerd op een schrijven vanuit de EU. Het ministerie wenst te benadrukken, dat vanwege een wisseling bij de administratieve EU delegatie in Guyana, de nota Suriname niet heeft bereikt. De EU bood hiervoor haar verontschuldiging aan.'

Minister Parmessar heeft de ambassadeur, verantwoordelijk voor Suriname in Guyana, Fernando Ponz Cantó, terstond dringende aandacht gevraagd. In een formeel schrijven gericht aan de EU is gevraagd, het verbod voor de export van sopropo, naar aanleiding van de omissie vanuit de zijde van de EU, nog met 6 maanden uit te stellen.

Eveneens werd in dit schrijven gevraagd Suriname alsnog in de gelegenheid te kunnen stellen de aanvullende informatie op te sturen. Deze informatie is inmiddels binnen 1×24 uur na voorgaand schrijven verzonden.
Het ministerie is nog altijd wachtende op het antwoord met betrekking op het gevraagde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten