woensdag 18 december 2019

Conquistador-scheepsankers zijn mogelijk ontdekt voor kust van Mexico

(Bron foto: Jonathan Kingston, Secretaria de Cultura-INAH)
Ontdekking werpt meer licht op een gebied dat sleutelrol speelde in Spaanse verovering van Azteekse rijk


Archeologen hebben twee 16e-eeuwse ankers ontdekt voor de kust van Mexico, mogelijk afkomstig van schepen die werden gebruikt door veroveraar Hernán Cortés

De ijzeren ankers werden ontdekt bij Villa Rica in de staat Veracruz, aldus het Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH) van Mexico dinsdag 17 december 2019.


Een van de ankers is 12 voet lang, met een breedte van 5 voet tussen zijn uiteinden. Het andere anker is 8,5 voet lang met een breedte van 4,7 voet. Volgens experts zijn een paar hobbels die parallel lopen aan de armen van de ankers typisch voor 16e-eeuwse ankers.

Onderzoekers zeggen dat het te vroeg is om te zeggen of de ankers afkomstig zijn van schepen die werden gebruikt door Cortés, die de Spaanse verovering van Spanje leidde, hoewel ze het erover eens zijn dat hij zijn schepen op die plek heeft gezonken.


Cortés landde 500 jaar geleden, in april 1519, in Veracruz en zonk opzettelijk 10 van zijn schepen om te voorkomen dat zijn troepen deserteerden. Tegen augustus 1521 had hij het Azteekse rijk verslagen.

Een ander, kleiner anker werd in 2018 in de buurt ontdekt, waarbij laboratoriumanalyse onthulde, dat de overblijfselen van zijn houten stam afkomstig waren van een 15e-eeuwse boom in de Cantabrische kroonlijst in Noord-Spanje. 'Het is niet duidelijk of alle drie de ankers tot hetzelfde historische moment behoren, maar hun uitlijning met het zuidwesten valt samen met de logica van Villa Rica als een haven die schepen beschermt tegen de noord- en noordwestelijke winden', zei projectleider Roberto Junco , Ph.D., hoofd van het onderwaterarcheologiebureau van INAH, in een verklaring.

De ontdekking werpt zeker meer licht op een gebied dat een sleutelrol speelde in de Spaanse verovering van het Azteekse rijk.

Onderzoekers zijn van plan om 15 andere 'anomalieën' op de zeebodem te bestuderen die ook ankers kunnen zijn, tijdens hun volgende duikseizoen. Deze kunnen mariene archeologen leiden naar houten rompen van gezonken schepen van Cortes.


'De verovering van Mexico was een baanbrekende gebeurtenis in de menselijke geschiedenis, en deze scheepswrakken, als we ze kunnen vinden, zullen symbolen zijn van de culturele botsing die leidde tot wat nu het Westen is, geopolitiek en sociaal gezien', zei projectleider Frederick Hanselmann, Ph.D., van de Universiteit van Miami, in een verklaring.

In een afzonderlijk project in 2017 ontdekten zeearcheologen een eeuwenoud anker in het Caribisch gebied waarvan ze zeiden dat het van een van de schepen van Christopher Columbus zou zijn.

(Suriname Mirror/FOX News/BBC News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten