woensdag 18 december 2019

Zeven schutters en lid Guardia Nacional gedood in vuurgevecht bij Irapuato, Colombia

(Bron foto: Twittee)
Verdachten openen vuur op patrouille Nationale Garde op een snelweg


De Nationale Garde van Mexico zegt, dat zeven schutters en een van zijn officieren dinsdag 17 december 2019 zijn gedood tijdens een shootout in de noord-centrale staat Guanajuato. Een tweede officier raakte gewond.

De autoriteiten zeggen, dat de verdachten het vuur hadden geopend op een patrouille van de Nationale Garde op een snelweg in de buurt van de stad Irapuato en dat de officieren het vuur hebben beantwoord.


Guanajuato werd ooit beschouwd als een relatief vreedzame agrarische en industriële staat. Maar, tot nu toe heeft het meer moorden geregistreerd dan enige andere staat in Mexico, waaronder sommige met veel grotere populaties. De staat heeft 3.211 moorden geregistreerd in de eerste 11 maanden van het jaar, ruim boven de tweede meest gewelddadige staat, Baja California.


Veel van het geweld in Guanajuato wordt veroorzaakt door bendes die brandstof stelen uit pijpleidingen van de overheid. Sinds de regering de illegale kranen heeft aangepakt, hebben de bendes een campagne van afpersing en moorden ontketend.

Landelijk steeg het aantal moorden in de eerste 11 maanden van het jaar met 2,7% ten opzichte van dezelfde periode van 2018. De federale overheid zegt dat ongeveer 40% van alle landelijke moorden geconcentreerd zijn in ongeveer 30 steden en townships. Bijvoorbeeld, de havenstad Manzanillo aan de Pacifische kust had tot nu toe dit jaar een moordcijfer van 121 per 100.000 inwoners, terwijl de grensstad Tijuana 105 per 100.000 had en het nabijgelegen Playas de Rosarito 126,5 per 100.000 had.

(Suriname Mirror/Debate/The Associated Press/Twitter/Milenio)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten