vrijdag 13 december 2019

Braziliaanse Amazone deelstaten in overleg met Noorwegen over zo'n $ 500 miljoen financiering duurzame regenwoudprojecten

$ 500 miljoen gereserveerd voor Braziliaanse Amazone-Fonds blijft 'bevroren'

Amazone-deelstaten hopen geld eventueel te ontvangen buiten federale regering om


Braziliaanse Amazone deelstaten hebben woensdag 11 december 2019 gesprekken gevoerd met Noorwegen over mogelijk ongeveer $ 500 miljoen aan financiering voor duurzame regenwoudprojecten, zelfs als een deal op nationaal niveau mislukt. 

De $ 500 miljoen was gereserveerd voor het Braziliaanse Amazone-Fonds, gecreëerd in 2008 om donaties te ontvangen voor projecten die ontbossing tegengaan.

Maar, Noorwegen is het niet eens met de veranderingen die de Braziliaanse minister van Milieu, Ricardo Salles, voor het fonds heeft voorgesteld, en het geld blijft 'bevroren', in afwachting van een mogelijke overeenkomst, vertelde de persvoorlichter van het ministerie van Milieu, Jo Randen, aan The Associated Press.

Maar, de negen Braziliaanse Amazone-deelstaten hopen dat geld rechtstreeks te ontvangen als er geen federale overeenkomst wordt bereikt, volgens Amapa-deelstaat gouverneur Waldez Góes, die woensdag de Noorse Klimaat- en Milieuminister Ola Elvestuen ontmoette op de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Madrid.

'Als zij (de nationale regeringen) hun meningsverschil niet kunnen oplossen, moeten ze nadenken over mechanismen zoals de onze', zei Góes, die het consortium van staten leidt, in een telefonisch interview vanuit Madrid.



De gesprekken met Noorwegen maken deel uit van een bredere inspanning van de Amazone-staten om direct contact met donerende landen te ontwikkelen op een moment, dat de bereidheid van de regering van president Jair Bolsonaro om ontbossing tegen te gaan wereldwijd groeit sceptisch wordt benaderd.

Naast Noorwegen hebben de gouverneurs ook gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de VS.

Uit een vorig jaar gepubliceerd rapport van het Braziliaanse onderzoeksinstituut voor ruimtevaart bleek, dat de ontbossing in het Amazonegebied met bijna 30 procent is toegenomen in het jaar tot en met juli in vergelijking met de periode van 12 maanden.

(Suriname Mirror/The Associated Press/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten