donderdag 12 december 2019

Marte Wierenga presenteert haar boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname'

Geschiedenis Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij en Bruynzeelwoningen nu in boekvorm



Marte Wierenga presenteerde dinsdag het door haar geschreven boek ‘Bruynzeelwoningen in Suriname' in het archiefgebouw aan de Jagernath Lachmonstraat. De geschiedenis van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij en de Bruynzeelwoningen is grotendeels in dit werk opgetekend, zo schrijft De West woensdag 11 december 2019.

De Bruynzeelwoningen met hun unieke architectuur zijn volgens Wierenga niet meer weg te denken in onze samenleving. 

Wat zijn Bruynzeelwoningen? Bruynzeelwoningen zijn houten panden die door Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij N.V. (Bruynzeel) ontwikkeld werden gedurende de periode tussen 1950 tot 1990. Het toegepaste hout kwam uit Suriname en het gebruikte plaatmateriaal onder andere triplex werd in de fabriek van Bruynzeel in Suriname geproduceerd.

De woningen werden gebouwd aan de hand van bouwpakketten, samengesteld uit op maat ‘gesneden’ houtmaterialen, die op de bouwplaats in elkaar gespijkerd werden. Kopers konden het bouwpakket ophalen bij Bruynzeel en aan de hand van een handleiding, snel en goedkoop, indien gewenst zelf een woning bouwen. Deze precut-Bruynzeelwoningen zijn het meest gebouwd in Suriname. Het zijn dan ook deze huizen, die in Suriname aangeduid worden als de ‘Bruynzeelwoningen’.

In 1990 kwam er een einde aan de ontwikkeling van Bruynzeelwoningen en werd de verkoop vervolg gestaakt.

Het initiatief, om de geschiedenis van Bruynzeelwoningen te onderzoeken, is afkomstig van promotor Dirk Laporte, docent Erfgoedstudies in Antwerpen en van co-promotor Stephen Fokké, directeur van de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname. Historica Karolien Janssens heeft het onderzoek op zich genomen en vastgelegd in haar thesis ‘De geschiedenis en typologie van de Bruynzeelwoningen in Suriname, geschreven in het academiejaar 2015–2016.

Van Jaap Schaper, voorzitter Stichting Stadsherstel Hoorn is het idee afkomstig om een boek over de Bruynzeelwoningen te publiceren. Marte Wierenga, deskundige op het gebied van de volkshuisvesting in Nederland en Suriname, werd betrokken bij het initiatief. Door haar is de masterthesis herschreven tot een toegankelijk boek over Bruynzeelwoningen in Suriname.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten